De wetenschap en Personal Fitness Nederland bundelen krachten voor revolutionair MS-onderzoek

Voor MS-onderzoek slaat Personal Fitness Nederland de handen ineen met onderzoekers van MindS-lab van de Universiteit Leiden, het MS-centrum van Amsterdam UMC en met de MS Vereniging Nederland. Het doel is om het potentieel van het Fit for Life programma, dat gefocust is op levensstijlinterventie, te onderzoeken als effectieve behandeling voor mensen met multiple sclerose (MS).

Over het MS-onderzoek: Don’t be late!

MS is een chronische ziekte die het centrale zenuwstelsel (hersenen en ruggenmerg) aantast. Dit kan diverse uitvalsverschijnselen geven: van krachtverlies, blindheid en extreme moeheid tot geheugenproblemen.

Het ‘Don’t be Late!’ MS-onderzoek heeft als doel te onderzoeken hoe het Fit for Life programma van Personal Fitness Nederland, dat gefocust is op levensstijlinterventie, de kwaliteit van leven én de hersenfunctie van mensen met MS in een vroeg stadium kan versterken. In plaats van het behandelen van symptomen, streven we
ernaar om schade te voorkomen. De verwachting is namelijk dat wanneer de schade te ver gevorderd is, het mogelijk te laat is.

Deelnemers sporten drie keer per week, volgen voedingsadviezen en krijgen elke week cognitieve training op een computer. Door deze levensstijlinterventie hopen we de cognitieve achteruitgang van MS te remmen wat mensen met MS ‘weerbaarder’ maakt voor de cognitieve gevolgen van MS. We verwachten dat het leefstijlprogramma kan bijdragen aan verbeterende behandeling en minder klachten. Hierdoor kunnen mensen met MS zo lang mogelijk actief blijven in de maatschappij. Ook is de verwachting dat het bijdraagt aan een betere kwaliteit van leven voor mensen met MS.

Krachten bundelen voor verbeterde MS-behandelingen

Professor Hanneke Hulst, hoogleraar Neuropsychologie in Gezondheid en Ziekte en afdelingshoofd bij de sectie Gezondheids-, Medische en Neuropsychologie van de Universiteit Leiden vertelt: “Een gezonde leefstijl is voor iedereen belangrijk, maar misschien nog belangrijker als je een hersenziekte hebt zoals MS. Wij hopen dat het
aanbieden van het Fit for Life programma op een moment dat het eigenlijk nog heel goed gaat met de mensen met MS, wij dit kunnen behouden. Zodat ze zo min mogelijk last hebben van hun ziekte.”

Jos Vermeer, Oprichter van Personal Fitness Nederland: “We zijn vereerd dat wij met ons Fit for Life programma door vooraanstaande wetenschappers zijn geselecteerd om bij te dragen aan dit onderzoek. Hoewel dit onderzoek slechts een eerste stap is, verwachten wij dat het waardevolle aanknopingspunten zal opleveren zodat het een grote stap vooruit kan zijn voor verbeterde behandelingen voor MS.”

Het onderzoek van MindS-lab is gefinancierd door de Nederlandse organisatie voor Wetenschappelijke Onderzoek (NWO-Nationale wetenschapsagenda). Daarnaast zijn Sherpa BV, Personal Fitness Nederland, MS Vereniging Nederland, Sanofi Genzyme en Merck BV betrokken als partners.

Over Personal Fitness Nederland

Wil jij meer weten over Personal Fitness Nederland of de unieke Fit for Life methode? Overweeg je zelf een Personal Fitness Nederland studio te openen?

Bekijk ook