Intertoys betreurt onzekerheid voor franchisenemers

Intertoys heeft afgelopen dinsdag surseance van betaling aangevraagd voor haar Nederlandse activiteiten. Op basis van een analyse komt Intertoys tot de conclusie dat een stevige herstructurering van de huidige organisatie noodzakelijk is. De uitkomst daarvan is op dit moment nog niet helder. 

Om dit op een zo gestructureerd mogelijke manier vorm te geven heeft Intertoys bij de Rechtbank in Amsterdam surseance van betaling aangevraagd. De bewindvoerders zullen in overleg met het management de mogelijkheden onderzoeken om Intertoys te herstructureren.

De surseance van betaling geldt niet voor de Belgische activiteiten, gaat onmiddellijk in en heeft op korte termijn geen gevolgen voor de winkels van Intertoys. Tijdens de surseance van betaling blijven de winkels open en blijven de gebruikelijke retourregelingen van kracht.

In de verkoop

Intertoys staat sinds 2 weken in de etalage. Verschillende partijen, zowel investeerders als winkelbedrijven, hebben interesse getoond om Intertoys over te nemen, zegt ceo Roland Armbruster. "De koper zal waarschijnlijk een partij zijn die de Europese speelgoedwinkelmarkt wil consolideren."

Armbruster zegt niet te weten of eigenaar Alteri, de Britse investeerder die de Intertoys-keten in 2017 kocht van de Blokker-familie, het hele bedrijf zal verkopen. Hij verwacht dat het verkoopproces binnen een halfjaar wordt afgerond, meldt het FD.

Toenemende online-verkopen

Aanleiding voor deze stap is de aanhoudende druk op de gehele detailhandel. Toenemende online-verkopen hebben de verkoop van speelgoedwinkels de afgelopen 10 jaar met 50% doen dalen. Daar komt voor een speciaalwinkel als Intertoys ook toenemende concurrentie van discounters buiten de traditionele speelgoedmarkt bij.

Roland Armbruster, CEO Intertoys, reageert: "In de huidige marktomstandigheden staat ook een marktleider in speelgoed als Intertoys onder voortdurende druk. Met een halvering van de speelgoedwinkelverkoop in 10 jaar betekent dat, dat wij nu moeilijke beslissingen moeten nemen. Wij betreuren de huidige onzekerheid die dit creëert voor iedereen bij Intertoys inclusief medewerkers, franchisenemers en leveranciers, maar de marktontwikkelingen in de afgelopen jaren geven geen ander alternatief. Wij zijn met een aantal partijen in gesprek over verdere samenwerking en zullen ons uiterste best doen dit proces op een zo goed mogelijke wijze voor alle betrokkenen uit te voeren."

Investeringen en initiatieven

De aangekondigde stap volgt op een breed scala aan investeringen en initiatieven om de prestaties van Intertoys de afgelopen 14 maanden te verbeteren. Het gaat onder meer om het aanstellen van nieuw management, het lanceren van een nieuw IT-platform, webwinkel en leveranciersvoorwaarden, het opschonen van oude voorraden en het optimaliseren van de supply chain.

Over Intertoys

Intertoys heeft ruim 3.200 medewerkers (1.600 fte) verdeeld over circa 300 winkels in Nederland en België, 2 distributiecentra en een hoofdkantoor in Amsterdam. Daarnaast kent Intertoys nog ruim 100 franchisenemers in Nederland.

Bekijk ook