Club Culinair groeit familiair en eensgezind door

Formulehuis Club Culinair heeft zich ontwikkeld tot één van de grootste horecaketens van Nederland. Onlangs werd de honderdste vestiging geopend. Wat ooit begon met La Cubanita is uitgegroeid tot een succesvol netwerk met ook Bregje, Heinde en Rozey als gevestigde namen in het restaurantlandschap. Formulemanagers en franchisenemers delen het verhaal achter deze groei.

In Gouda opende 25 jaar geleden de eerste La Cubanita, een tapasrestaurant in Cubaanse stijl, bedacht door ondernemer Roland Hogenelst. Veertien jaar later volgde Bregje, een formule met driegangendiners voor een vaste lage prijs. In 2017 kwam daar Heinde bij – voorheen Heinde & Ver – met een all-in eet- en drinkconcept zonder tijdslimiet. De nieuwste loot aan de boom is Rozey, de eerste vegetarische en veganistische all-inclusive restaurantformule van Nederland. Inmiddels zijn er ook acht vestigingen van Club Culinair actief in Spanje.

Laagdrempelig

Om verdere groei te realiseren, zoekt Club Culinair franchisenemers voor al haar formules. Voor La Cubanita is nog ruimte voor circa zestig vestigingen, ondanks de al bestaande landelijke dekking. Voor Bregje en Heinde zijn er concrete uitbreidingsplannen, onder andere in Friesland. Voor Rozey worden met name ondernemers gezocht in de grote steden.

De drempel om in te stappen is bewust laag gehouden. Financieel directeur Nicole Groen: “De entree- en franchisefee zijn laag. Al vanaf €10.000 eigen vermogen kunnen we met een kandidaat in gesprek gaan.” Het verdienmodel is gezond, dankzij de slimme marketingmix, scherpe inkoop en sterke merkuitstraling. “Franchisenemers kunnen bij ons een goede boterham verdienen.”

Die toegankelijkheid maakt dat ook jonge ondernemers hun kans grijpen. “Bij La Cubanita en Bregje zien we regelmatig dat bedrijfsleiders of keukenchefs doorgroeien tot franchisenemer,” vertelt Laura Wijnands, formulemanager van Bregje.

Echt tafelen

De formules van Club Culinair onderscheiden zich niet alleen met hun concepten, maar ook met de ervaring aan tafel. Bij Heinde en Rozey kunnen gasten onbeperkt eten én drinken voor een vaste prijs, zonder tijdsdruk. “Dat maakt het écht tafelen,” zegt Myrthe Schmeets, formulemanager van Heinde.

La Cubanita staat bekend om tapas à volonté en introduceert binnenkort ‘Tapas Completa’: één prijs voor tapas én drankjes doordeweeks. Bij Bregje kunnen gasten genieten van een driegangendiner voor nog geen twintig euro, à la carte geserveerd. Roos Rutjes, mede-eigenaar en manager van Rozey, benadrukt dat nieuwe franchisenemers bij deze formule affiniteit moeten hebben met duurzaamheid en plantaardig eten – al hoeven zij zelf geen veganist te zijn.

la cubanita

Hard aanpakken

Dat Club Culinair franchise serieus neemt, blijkt uit de begeleiding en verwachtingen. Jeroen Hakker, franchisenemer van de eerste Heinde in Woerden en bijna acht jaar actief, zegt: “Ik had zo’n grote zaak nooit alleen willen draaien. Door de ondersteuning vanuit het formulehuis kan ik me focussen op de uitvoering.” Jeroen ondersteunt ook nieuwe ondernemers bij hun startfase. “Vooral in het begin moet je er veel zijn en hard werken.”

Ook formulemanagers voelen zich ondernemer binnen de organisatie. “Wij ondernemen onder de vleugels van Roland, en de franchisenemers onder die van ons,” aldus Myrthe. De eerste vijf jaar zijn gemiddeld nodig om de investering terug te verdienen, al lukt dat in de praktijk vaak sneller. “We stimuleren ondernemers om tijdig af te lossen, mede door de lessen uit de coronaperiode,” voegt Nicole toe.

Switchen en innoveren

Na 25 jaar blijft Club Culinair vernieuwen, met ruimte voor ondernemende franchisenemers om te groeien binnen het formulehuis. Zo runt Lennard Piket samen met zijn zakenpartner in Woerden een vestiging van Bregje op de begane grond en een La Cubanita op de bovenverdieping. “Twee formules draaien is uitdagend, het houdt je scherp. Franchise is daarbij essentieel: je hebt een sterke formule achter je staan, maar kunt op de werkvloer het verschil maken.”

Toch ligt de focus binnen Club Culinair op één zaak per ondernemer. “We willen volledige betrokkenheid. Op afstand managen is in deze tijd vrijwel onmogelijk,” zegt Laura.

Hoge betrokkenheid

Tien jaar geleden opende Club Culinair een eigen groothandel in Waddinxveen, die alle vestigingen zeven dagen per week belevert met koelverse en diepvriesproducten. Daardoor kunnen restaurants werken met minimale voorraden. Daarnaast wordt volop ingezet op automatisering, zoals bij bestellingen en data-analyse. Nicole: “We hebben dagelijks inzicht in omzet en loonkosten. Franchisenemers kunnen daardoor snel schakelen. Maandelijks delen we benchmarkcijfers. Als het nodig is, bieden we extra begeleiding op locatie.”

De band tussen Club Culinair en de franchisenemers is hecht. “De sfeer is familiair, de lijnen zijn kort,” vertelt Myrthe. “Franchisenemers helpen elkaar actief, ook via franchisevergaderingen waar iedereen bij aansluit. Die hoge betrokkenheid maakt écht het verschil.”