De gedreven ondernemers van Yarden

Yarden Franchise bestaat tien jaar. Een doorgewinterde uitvaartondernemer uit Friesland en een franchisenemer uit Nijkerk, die uit liefde voor het vak drie jaar geleden het roer omgooide, belichten het ondernemerschap in de uitvaartbranche.     

Jochum Wouda stond als tweede franchisenemer een beetje aan de wieg van de formule. Dat was wel een flinke sprong in het diepe, herinnert hij zich. “Het was heel spannend, ook voor Yarden zelf. Er waren nog helemaal geen referenties.” Het werk op zich kende weinig verrassingen voor hem, hij was al gepokt en gemazeld in de branche. Op zijn 24e koos hij voor het vak. “Ik wilde iets betekenen voor mensen op het slechtste moment in hun leven. Ze bijstaan en tussen alle emoties en het verdriet iets goeds neerzetten.”

Die drijfveer is altijd gebleven. Sinds hij voor zichzelf begon is daar een motivatie aan toegevoegd: “Ik wilde een succesvol ondernemer worden.” Dat is ondertussen aardig gelukt. Hij beschikt over een bedrijfspand met een 24-uurs opbaarkamer en eigen rouwauto’s en sinds enkele jaren heeft hij drie medewerkers in dienst. Dat laatste is noodzaak. “Ik had het nooit voor mogelijk gehouden, maar moest vaststellen dat ik het niet meer alleen kon.”

De groei is niet vanzelf gegaan, benadrukt hij. “In het begin heb ik nooit vakanties gehad. Vooral als je opstart moet je er altijd bij blijven. Wat dat betreft zie ik wel een verschil met tegenwoordig. Er zijn startende franchisenemers die meteen op vakantie gaan.”

Jezelf ontplooien

Als ondernemer bij Yarden kreeg hij een vastgesteld postcodegebied waarin hij de uitvaarten voor de Yarden verzekerden mocht uitvoeren, hij startte daardoor met een min of meer gegarandeerd basisinkomen. Hij noemt dat een grote meerwaarde van het meedoen met de formule. “Daarna is het aan jezelf om uit te breiden. De tools krijg je op alle gebieden van de bedrijfsvoering aangereikt en voor advies kun je altijd terecht bij de franchisegever, maar de lokale ontwikkeling ligt toch bij de zelfstandig ondernemer.”

Friesland is zijn werkterrein. Met de toename van franchisenemers (nu 28) zijn de afgebakende werkgebieden inmiddels gekrompen én is de dienstverlening persoonlijker geworden. Dat heeft een groot voordeel, vindt hij. “Je kunt jezelf beter ontplooien en krijgt daardoor een inniger contact met de families. Vroeger hadden we te grote gebieden en was alles ook nog centraal geregeld. Dat komt niet ten goede aan het verzorgen van een uitvaart.”  

Succesvol ondernemen doet hij door de zaken nét iets anders aan te pakken. “Dat is een hele uitdaging en maar van korte duur. Want het wordt direct door concurrenten overgenomen.” Zo introduceerde hij het geven van een bloem aan de nabestaande uit het bloemstuk tijdens de afscheidsdienst. En de condoleance organiseert hij een tikkeltje anders, persoonlijker.

Wat dat betreft heeft hij veel veranderingen gezien in het vak. Waar het vroeger een standaardprocedure betrof, zijn uitvaarten nu maatwerk, met allerlei wensen en verzoeken. “Dat is een goede ontwikkeling, al schiet dat soms wel een beetje door.”

Elga de Brave opereert in het midden van het land. Zij gooide zo’n drie jaar geleden het roer om. Van de afdeling personeelszaken bij een grote verzekeraar naar uitvaartondernemer. Ze wilde gewoon uitvaartverzorger worden. Dat idee begon toen veertien jaar eerder haar schoonvader overleed en werd bevestigd bij de uitvaart van haar oma tien jaar daarna. “Ik had een klik met het vak. Het past bij me als persoon. Ik ben graag een verlengstuk van de families en daarnaast ben ik een regeltante, die altijd de puntjes op de i zet. Ik wil een uitvaart van A tot Z verzorgen.”

Die vrijheid en verantwoordelijkheid zou ze niet in loondienst krijgen. Dat de regio Nijkerk-Harderwijk bij Yarden vrij was, kwam haar dus goed uit. Omdat het voor haar een nieuw vak betrof, ging zij een half jaar onbetaald stage lopen bij Yarden. Met alle aspecten van het vak liep zij mee, van de administratie tot en met uitvaarten. “Dat was heel waardevol. Het lijkt een lange periode, maar het is echt nodig om je klaar te stomen wanneer je uit een andere branche komt. Het is een hele goede investering in jezelf.”

Vervolgens merkte zij aan den lijve dat dit beslist geen baantje van negen tot vijf is. De ondernemers bij Yarden moeten sowieso 24 uur per dag beschikbaar zijn, en er is ook sprake van ‘een flexibele schil’. “Als er uitval is door bijvoorbeeld griep, spring ik in voor een andere ondernemer.” Anderzijds kan zij ook een beroep doen op een vervanger bij Yarden wanneer zij omhoog zit. Die samenwerking ervaart ze als een meerwaarde van de franchiseformule.

Levensvervulling

Klanten waarderen de dienstverlening van Yarden met een 9,5. Dat kan zij goed verklaren. “De klanten merken dat het geen loondienst is, maar ons eigen bedrijf, zonder kantoortijden. De passie voor het vak, dat voelt de familie. We zijn bereid heel veel te geven voor de familie. Het gaat dwars door je privéleven heen. Dit is veel meer een levensvervulling dan een baan.”

De begeleiding van de familie rond de uitvaart vormt de hoofdmoot van de uitvaartondernemer, maar ook aan netwerken, lokale marketing en de administratieve plichten (het grootste deel hiervan wordt door de franchisegever verzorgd) moet worden voldaan. Zoals aan de vernieuwde privacywet AVG die op 25 mei dit jaar van kracht is. De impact is aanzienlijk voor de franchisenemers. Zo moet er met alle betrokkenen (gemeente, pers, bloemist, etcetera) schriftelijk worden overeengekomen dat de persoonsgegevens worden beschermd. “Yarden zoekt dat allemaal goed uit en organiseert er speciale bijeenkomsten met deskundigen voor en levert bruikbare formats aan.” Zo zijn er wel meer bijeenkomsten tussen franchisegever en franchisenemers. Die zijn vruchtbaar, vindt Elga de Brave. “Er is toch een bepaald spanningsveld, waarbij ieder van elkaar leert. Het levert een constructieve wrijving op waar een mooie glans uitkomt.”

In het kort

Naam: Jochum Wouda 
Leeftijd: 59
Woonplaats: Appelscha
Hobby: Formule 1
Aantal medewerkers: 3
Tip voor starter: Verzorg de uitvaart nét anders dan je concurrent.

Naam: Elga de Brave
Leeftijd: 54
Woonplaats: Nijkerk
Hobby: tuinieren
Aantal medewerkers: 0
Tip voor starter: Makkelijk geld verdienen is er niet bij, het is keihard werken.

Lees meer over:
Hans Veltmeijer Hans Veltmeijer
Redacteur
Bekijk ook