Jumbo sluit 2017 af met omzet van ruim €7 miljard

De consumentenomzet onder de Jumbo vlag steeg dit boekjaar met 5% ten opzichte van 2016 en kwam uit op een recordomzet van € 7,010 miljard, goed voor een marktaandeel van ruim 19%. De omzetstijging komt grotendeels voor rekening van de autonome groei in de bestaande Jumbo winkels, deze is uitgekomen op 4,2% en ligt boven het marktgemiddelde van 2,9% (bron: GfK, week 50). Het aantal Jumbo vestigingen is in 2017 toegenomen tot 585 winkels. 

“Jumbo blijft zich onderscheiden door klantgerichtheid en een sterk aanbod van hoge kwaliteit tegen lage prijzen”, zegt CEO Frits van Eerd. “Dat zijn immers exact de redenen waarom al onze klanten terug blijven komen, elke week opnieuw.” Ten behoeve van haar klanten heeft Jumbo in 2017 een prijsverlaging op honderden dagelijkse producten doorgevoerd en geïnvesteerd in de kwaliteit hiervan. “Deze focus op de klant gaan we in het nieuwe jaar nog veel meer uitbouwen. We blijven verder investeren in de aantrekkelijkheid van onze winkels, en gaan nog meer de nadruk leggen op innovaties, vooral in ons assortiment en op het vlak van ‘foodbeleving’.” 

Vraag naar ‘foodbeleving’

De 3 in 2017 geopende vestigingen van het nieuwe gemakswinkelconcept Jumbo City, in Groningen, Eindhoven en Den Bosch, zijn voorbeelden van deze ‘foodbeleving’. Klanten kunnen hier niet alleen terecht voor een snelle boodschap, maar ook voor dagverse, huisgemaakte maaltijden, broodjes en snacks, om ter plekke in de winkel te nuttigen of mee te nemen naar huis. Jumbo verwacht in 2018 op minimaal 10 binnenstedelijke locaties een Jumbo City open te hebben. Ook gaan dit jaar naar verwachting 3 nieuwe vestigingen van Jumbo Foodmarkt open, in Utrecht (Leidsche Rijn), Leidschendam en Tilburg. 

Verdubbeling online bestellingen

Investeringen in online winkelkanalen hebben in 2017 geleid tot een ruime verdubbeling van het aantal bestellingen via Jumbo.com en de Jumbo app. Bijna 4% van de Nederlandse huishoudens wist Jumbo online te vinden in 2017. Inmiddels is op 390 plekken een Jumbo Pick Up Point (PUP) gevestigd, waar klanten hun online bestelde boodschappen kunnen afhalen. 225 PUPs bieden ook bezorging aan huis aan.

Bekijk ook