Waarom zou u aan financiële- en successieplanning doen?

Door veel (franchise) ondernemers wordt het belang van een goede financiële- en successieplanning onderschat. Of men ziet het belang wel maar in de hectiek van alle dag wordt er geen tijd vrij gemaakt om zaken eens goed op de rij te zetten en te regelen. 

Waarom is dit zo belangrijk? Een goede financiële planning geeft u inzage in uw vermogen en de ontwikkeling daarvan. Het geeft u antwoord op belangrijke vragen als: kan ik vroegtijdig stoppen met werken? hoe is de samenstelling van mijn vermogen ten tijde van pensionering? is er ruimte voor schenkingen aan de kinderen? etc. 

Wij komen bijvoorbeeld nog te vaak tegen dat bij pensionering er voldoende vermogen aanwezig is, maar dat dit allemaal “in stenen zit”. Dit kan een gedwongen verkoop van onroerend goed tot gevolg hebben. Vervelend en vaak te voorkomen. Het hebben van een goede financiële planning en het regelmatig updaten hiervan betekent vaak ook stilstaan bij andere zaken zoals huwelijkse voorwaarden en testament.

Huwelijkse voorwaarden: voor eens en voor altijd?

Indien u huwelijkse voorwaarden heeft, weet u dan ook wat er in uw huwelijkse voorwaarden staat? Zo ja, heeft u ook altijd conform uw huwelijkse voorwaarden gehandeld? Als het antwoord op de eerste vraag ontkennend is, zal dat op de tweede vraag waarschijnlijk ook zo zijn. En daar schuilt een groot probleem! Mogelijk hebben de huwelijkse voorwaarden daardoor hun waarde (deels) verloren.

Een voorbeeld:
In uw huwelijkse voorwaarden kan een zogenaamd ‘periodiek verrekenbeding’ zijn opgenomen. Als gevolg hiervan dient u uw inkomen, verminderd met de kosten van de huishouding, jaarlijks te verrekenen. Wanneer niet jaarlijks wordt verrekend, moet bij einde van het huwelijk op grond van de wet verrekend worden alsof u in gemeenschap van goederen bent getrouwd. En dat was juist niet de bedoeling bij het opstellen van de huwelijkse voorwaarden! Het is daarom van groot belang dat een periodiek verrekenbeding jaarlijks wordt uitgevoerd.

Als gevolg van recente ontwikkelingen kunnen uw huwelijkse voorwaarden onbedoelde gevolgen hebben. Bent u bijvoorbeeld op de hoogte van de wijzigingen van het huwelijksvermogensrecht per 1 januari 2012? Als gevolg van deze wijzigingen kunnen relatief eenvoudige handelingen als de aankoop of verbouwing van een pand of de aankoop van aandelen, zeer onverwachte gevolgen hebben. Daarnaast is het nog steeds van belang dat uw levensverzekeringen op de correcte manier zijn afgesloten en worden uitgevoerd. Ook uw huwelijkse voorwaarden moeten hiermee in overeenstemming zijn. Is dat niet het geval, dan is over de uitkering uit een levensverzekering tot 20% erfbelasting verschuldigd, terwijl deze heffing meestal voorkomen kan worden.

Wat gebeurt er met uw vermogen na uw overlijden?

Een testament wordt ook wel ‘de laatste wil’ genoemd. Het is dus van belang dat uw testament gebaseerd is op uw laatste wil en niet op de wil van jaren geleden. Uw persoonlijke omstandigheden en wensen veranderen immers regelmatig:

  • misschien bent u sinds uw laatste testament (stief)ouder of grootouder geworden?;
  • heeft er wellicht een wijziging plaatsgevonden in uw burgerlijke staat of samenleving(svorm)?;
  • wie moet er op dit moment van u erven als er geen naaste bloedverwanten meer zijn?;
  • wie heeft u aangewezen als voogd?;
  • hebben er mutaties in uw vermogen plaatsgevonden, waardoor uw wensen ten aanzien van uw nalatenschap momenteel anders liggen?;
  • is uw testament aangepast aan het in 2003 gewijzigde erfrecht en de per 1 januari 2010 herziene Successiewet?

Naast het regelen van uw persoonlijke wensen kunt u met de juiste inhoud van uw testament ook (veel) erfbelasting besparen. 

Komt bij overlijden de continuïteit van uw vennootschap in gevaar? Als aandeelhouder in een BV hebt u (of beter gezegd: “hebben uw erfgenamen”) te maken met twee belastingheffingen, te weten de inkomstenbelasting en de erfbelasting.

Voor beide belastingheffingen zijn ruime faciliteiten in de wet opgenomen. Het kan echter zo zijn dat uw structuur moet worden aangepast om gebruik te kunnen maken van deze faciliteiten.

Samenvatting

Wij hopen met bovenstaande duidelijk gemaakt te hebben dat het hebben van een goede financiële- en successieplanning van groot belang is. U kunt hiermee zaken tijdig bijsturen en aanpassen aan de actualiteit. Daarnaast zijn er vaak grote belastingbesparingen te realiseren. Dit alles zou naar ons idee genoeg motivatie moeten opleveren om hier eens tijd voor vrij te maken en dit samen met een deskundige goed te regelen.

Jan Bijsterbosch
BDO Adviesgroep Franchising
jan.bijsterbosch@bdo.nl

Tel. 026 – 35 25 625

Jan Bijsterbosch Jan Bijsterbosch
Partner - Accountancy