Voorproef op Prinsjesdag: 'sapje of toch maar een biertje?'

Weet u waar ik een hekel aan heb? Aan van die mensen die als je met ze op vrijdagmiddag naar de kroeg gaat om de stress van de afgelopen week af te drinken vragen om een spa blauw. Of nog erger: een 'verse jus d'orange'. Let wel: een verse. Dus geen Screwdriver (wodka-jus), Orange Blossom (gin-jus) of Grand'O (Grand Marnier-jus). Dat zijn tenminste nog drankjes waar je ongemerkt apelazarus van kunt worden. De bestelling in kwestie wordt meestal met droge ogen opgenomen, waarna ze achter de bar een pak opentrekken en de betrokkene zijn of haar 'verse' sapje krijgt. Soms hebben ze nog voor de vorm het pak van te voren leeggeschud in een gekoelde karaf met roerstaafje. Maar da's nep.

Het doet me - na jarenlange accijnsverhogingen op bier - dan ook deugd dat op basis van uitgelekte Prinsjesdagstukken bekend is geworden dat de accijns op mineraalwater en op sap vanaf 2016 eindelijk verhoogd gaat worden. U gaat over water en sap vanaf volgend jaar evenveel belasting betalen als over cola, 7-up en cassis. Overschakelen van fruitsap naar groentesap is geen oplossing. Want ook tomaten- en wortelsap worden gewoon belast. Net als die vreselijke maar hippe groene smoothies. En terecht: die ingeboekte dertig miljoen euro moet ergens vandaan komen.

De totale opbrengst van de belasting op frisdrank bedroeg vorig jaar 214 miljoen euro en zal dus volgend jaar een slordige 244 miljoen euro opleveren. Biertje? Weet Flynth een oplossing voor dit onrecht? Jawel. Voor twee biertjes vertel ik het. U dient namelijk voor kwaliteit te gaan. Wie om cola vraagt wil toch ook the real thing en geen dubieus huismerkje? En was 'Sta op Spa' niet voor niets jarenlang de slogan van de Belgische waterbottelaar? Als u om verse jus vraagt dan moet u zich niet laten afschepen met (aldus Youp van 't Hek) gekleurd bietenschap uit pak of zak.

Zie er persoonlijk op toe dat uw verse jus ook ter plekke vers geperst wordt. De belastingwet in kwestie bevat namelijk een vrijstelling voor zelfpersers. Voor wie? Voor zelfpersers! Dat zijn geen vrouwen in barensnood, maar horecaondernemers die in hun 'bedrijfsinrichting' (lees: kroeg of restaurant) hun eigen sapje voor u persen. Voor hen (en dus voor u) bestaat een vrijstelling in de verbruiksbelasting alcoholvrije dranken. De vrijstelling is royaal want geldt tot aan een jaarlijkse productie van 12.000 liter. Groene smoothies meegerekend. Dat dan weer wel. Je kunt nu eenmaal niet alles hebben.

Sylvester Schenk
Directeur wetenschappelijk bureau fiscale zaken Flynth

Franchise+ Franchiseplus
Redactie