Modernisering Ziektewet

“Dit zouden alle ondernemers moeten weten” en “ik wist niet dat het zo’n impact zou hebben” waren enkele van de reacties na afloop van de workshops. Onder het motto kennis is macht maar kennisdelen is kracht organiseerde SuperGarant een aantal workshops met als thema ‘modernisering ziektewet’. 

Tijdens de workshops werd al snel duidelijk dat voor u het weet, u jarenlang vast zit aan nóg hogere toerekeningen van uitkeringen en premies. Zelfs voor tijdelijke medewerkers die zich binnen 28 dagen na hun uitdiensttreding ziek melden. Conclusie: tijd om uw verzuimbeleid en arbeidsovereenkomsten opnieuw onder de loep te nemen.

Premieconsequenties voor werkgevers
De wet BeZaVa heeft als doel het terugdringen van verzuim en arbeidsongeschiktheid van vangnetters. De kosten voor de uitkeringen waren voorheen versleuteld in de sectorpremie, zowel voor de Ziektewet als voor de zogenaamde WGA-flex. Vanaf 1 januari 2014 gaat iedere werkgever een aparte premie betalen voor de Ziektewet en de WGA-flex. Beide premies zijn gebaseerd op de uitkeringslasten van ex-werknemers in het verleden. Voor 2014 is het refertejaar 2012.

Heeft u een ex-werknemer die tijdens het dienstverband, bij u als werkgever, ziek is geworden en uiteindelijk ziek uit dienst is gegaan? Dan worden zijn of haar uitkeringslasten omgerekend naar een premiepercentage.

De vervuiler betaald
De wet is er op gericht om de schade te verhalen bij de werkgever waar de schade is ontstaan, ongeacht of u hier als werkgever invloed op uit heeft kunnen oefenen. Omdat de administratie van UWV niet feilloos is gebleken is het belangrijk dat iedere werkgever de toekenningen Ziektewet en WGA-flex controleert. Heeft u geen toekenningsbeslissing ontvangen dan heeft u ook geen schade. Op basis van de toegekende schade ontvangt u vervolgens de beschikking premie Werkhervattingskas.

De praktijk
Uw medewerker is destijds op 20 januari 2010 ziek uit dienst gegaan en heeft van UWV een Ziektewet (vangnet) uitkering ontvangen. Na twee jaar is deze ex-medewerker beoordeeld voor de WIA en heeft een volledige 80 – 100 procent WGA uitkering toegekend gekregen. Omdat die WGA uitkering in 2012 wordt uitgekeerd, wordt de ex-werkgever in 2014 extra belast met een verhoogde gedifferentieerde WGA premie.
Zo kan het gebeuren dat u onverwacht twaalf jaar lang een verhoogde premie betaalt voor een werknemer die al lang niet meer in dienst is.

Wat kunt u doen?
Doelgericht verzuim en casemanagement worden nog belangrijker. Om uw risico’s en die van uw ex-werknemers te beperken, is werkhervatting in welke vorm dan ook het beste. Daarom is het verstandig te kijken wat u in uw beleid kunt veranderen om minder risico te lopen. Daarbij kunt u zich afvragen of u zelf de re-integratie van ex-werknemers ter hand wilt nemen.

Guus Mineur, SuperGarant Verzekeringen

Franchise+ Franchiseplus
Redactie