6 Financieringsvormen voor je franchise onderneming

Er zijn meerdere mogelijkheden om je franchise onderneming te financieren. De meest voorkomende opties wil ik graag even toelichten en op een rijtje zetten. 

Crowdfunding

Crowdfunding is succesvol bij een franchiseonderneming met een sexy verhaal, maar wat als je dat niet hebt? Het aantal platforms is enorm en er is inmiddels al meer dan 350 miljoen euro gefinancierd via crowdfunding. Bij crowdfunding liggen de bedragen die geïnvesteerd worden vaak tussen de € 100.000,- en de € 1.000.000,-.

Het voordeel van deze financieringsvorm is dat het een goede mogelijkheid voor starters is.  Als je bedrijf voor een project geen lening kan krijgen bij een bank, dan kan dit via crowdfunding alsnog. Er zijn echter ook nadelen, een crowdfundingcampagne opzetten is erg tijdrovend en het is niet goedkoop.

Een voorschot

Een voorschot op je toekomstige pinomzet. Dat is eigenlijk precies de reden waarom deze vorm geschikt kan zijn voor franchiseondernemers. Het enige wat je nodig hebt, is een pinautomaat en omzet. Er wordt vooraf een percentage afgesproken die ingehouden wordt op je dagomzet.

Je lost de financiering op deze manier geheel automatisch af via je pinautomaat. Zo los je naar draagkracht stap voor stap je lening binnen 6 maanden af. Deze vorm is geschikt voor ieder type ondernemer. Het voordeel wat eventueel ook een nadeel zou kunnen zijn, is dat je moet beschikken over een pinautomaat.

Leasing

Bij leasing krijg je geen geld, maar een object ter beschikking. Er zijn simpelweg twee categorieën: financial leasing en operationele leasing. In beide gevallen koopt de leasemaatschappij een object. Dat kan bijvoorbeeld een machine, computer of auto zijn die je als bedrijf kunt gebruiken. Bij financial leasing financiert de leasemaatschappij slechts het object.

Je betaalt als ondernemer deze investering binnen een bepaalde contractperiode terug. Nadat alles is afbetaald wordt je eigenaar van het object. Bij operationele leasing wordt het object aan het einde van het contract altijd weer terug genomen door de leasemaatschappij.

Het voordeel van leasen is dat de leasemaatschappij vaak 100 procent van de waarde van het object voor zijn rekening neemt. Een nadeel kan zijn dat het om een object gaat. Wanneer je een geldbedrag leent kun je dit uiteraard spreiden over verschillende zaken in je zaak en dus in meerdere dingen investeren.

Participatie door gespecialiseerde fondsen

Franchisegevers en franchisenemers die tussen de € 500.000,- en € 1.000.000,-willen financieren, kunnen geld betrekken via gespecialiseerde fondsen. Hoe werkt dat? Een participatiemaatschappij beheert het vermogen van institutionele beleggers en beleggingsfondsen in een fonds van vaak tientallen of honderden miljoenen euro's.

Vanuit dat fonds worden kansrijke franchisebedrijven gefinancierd. Deze financieringsoplossing is over het algemeen beter geschikt voor franchisegevers dan voor franchisenemers, ook omdat het vaak gaat om miljoenen euro’s. Een nadeel is wel dat de participatiemaatschappij voornamelijk op financiële resultaten op de middellange termijn stuurt.

Investering door particulieren

Geld en kennis kan ook in huis worden gehaald door particulieren, ook wel ‘business angels’ genoemd, te laten investeren in de franchiseorganisatie. Vaak gaat dit om bedragen tussen de € 50.000,- en de €100.000,-. Ideaal dus voor de franchisenemer die op zoek is naar een financiering.

Een nadeel kan zijn dat de investeerder zich doorgaans ‘bemoeit’ met de dagelijkse gang van zaken, daar moet je mee om kunnen gaan. Toch zijn er ook voordelen aan verbonden, zeker ten opzichte van soortgelijke financieringsvormen zoals via een participatiemaatschappij. Die laatste vraagt vaak uitgebreidere rapportages, waar dat bij een particulieren investering minder aan de orde is.

Factoring

Factoring is een vorm van debiteurenfinanciering die goed is voor de liquiditeit van je onderneming. Bij factoring draag je je debiteurenrisico (facturen) over aan een gespecialiseerd bedrijf.

Het  is geschikt voor bedrijven die veel op factuur leveren. Het voordeel is dat je onderneming direct zijn geld rijgt in ruil voor een vergoeding aan de factoringmaatschappij. Je hoeft dus niet te wachten totdat de facturen betaald zijn.

Hopelijk draagt dit overzicht bij aan wat duidelijkheid in het financieringslandschap.

Klik hier om de quickscan te doen.
 

Diederik Werdmölder Diederik Werdmölder
Oprichter van European Merchant Finance

Het doel van EMF Finance is door middel van het PIN Voorschot het Nederlandse kleinbedrijf op eenvoudige wijze van kapitaal voorzien en ondernemers ondersteunen bij het succesvol maken van hun bedrijf.

Stel je vraag aan Diederik Werdmölder