FEBO: de uitdaging van het ondernemen voor Hans Gort

Horecaondernemer Hans Gort had zijn twee zaken in Amsterdam en Amstelveen ‘redelijk op orde’ en wilde wel weer eens iets nieuws beginnen. Dat werd een vestiging van de FEBO in Amstelveen. Ik raakte zo geenthousiasmeerd van hun bevlogenheid.

Met het runnen van bar-restaurant Dixie in Amstelveen en café-restaurant Orff in Amsterdam heb je je handen vol als ondernemer, zou je zeggen. Zoniet Hans Gort. “Ik wilde er graag nog iets bij doen”, vertelt hij. “Dixie doe ik al vijftien jaar (en Orff al dertien jaar, red.) en ik hield tijd over om er andere dingen naast te doen. In het gebied waar ik onderneem, was ruimte voor een FEBO. Ik ben daar met de mensen gaan praten en werd zo geënthousiasmeerd door hun bevlogenheid en professionele aanpak, dat ik ermee verder ben gegaan.” Het woord snackbar vindt hij geen recht doen aan de formule. “Het woord doet af aan wat wij als product brengen. Ik vind dat de FEBO ver boven de snackbar uitstijgt qua uitstraling, kwaliteit en beleving. FEBO-snacks zijn van een hoge kwaliteit en dagelijks vers, dus niet diepgevroren. Er wordt op gelet dat we de producten op de juiste manier bereiden met de juiste oliën en vetten. FEBO controleert ook of wij die kwaliteit behouden. Dat is voor mij als franchisenemer belangrijk want dat doen ze niet alleen bij mij maar ook bij alle anderen. Dat heeft te maken met die uitstraling en beleving.”

Buschauffeur

Hans komt uit een ondernemersfamilie maar wilde als kind buschauffeur worden. “Geen idee waarom ik dat wilde. Ik vond het leuk om in een bus te zitten denk ik”, lacht hij. Hij startte zijn carrière als marketing- en salesmanager bij een grote organisatie en werkte in loondienst tot zich een mogelijkheid voordeed om zelfstandig aan de slag te gaan. “Ik was 30 en bedacht dat ik, als ik ondernemer wilde worden, het toen moest doen. Ik heb een horecabedrijf aangekocht en later weer verkocht. Dat heb ik een paar keer gedaan tot Dixie en Orff. Die run ik nu nog steeds.”
Hans Gort was dus al een doorgewinterde ondernemer toen hij twee jaar geleden zijn FEBO-franchisevestiging startte. Zat hij nog te wachten op de ondersteuning vanuit de formule? Hans: “Het runnen van een ‘snackbar-tussen-aanhalingstekens’ is een andere exploitatie dan van een café-restaurant.” De ondersteuning kan hij dus goed gebruiken, vindt hij. “Die bestaat onder meer uit hulp bij de bouw van de vestiging, de aanschaf van de apparatuur maar kan ook op marketinggebied liggen. Als je steun nodig hebt met je uitingen, bijvoorbeeld postermateriaal, dan is er een afdeling die je daar heel goed bij kan helpen. Ik krijg maandelijks bezoek van de franchisemanager. Die komt kijken of we werken volgens de afgesproken methodes maar is voor ons ook een vraagbaak, een sparring partner.”

Steentje

Naast zijn ondernemersactiviteiten is Hans actief in verschillende maatschappelijke functies. “Ik wil iets voor de samenleving betekenen, niet alleen als ondernemer maar ook op maatschappelijk vlak. Ik heb mijn zaken redelijk goed op orde dus ik heb daar tijd voor”, vertelt hij. Zo is hij bestuurslid van de VVD in zijn woonplaats Aalsmeer. “Politiek zelf is niet mijn ding. Ik ben recht door zee, oprecht, wat maakt dat ik niet zozeer politiek onderlegd ben. Ik ga geen wethouder worden. Maar ik vind dat ik op bestuurlijk niveau een steentje kan bijdragen.” Hij is ook lid van een commissie van de Kamer van Koophandel die jonge starters begeleidt. “Ik vind dat leuk, jonge mensen die ondernemer willen worden, helpen om niet in alle valkuilen tegelijk te lopen. De horeca is een van de lastigste bedrijfstakken in Nederland, met veel regelgeving.”

Koningsdag

Verder is hij voorzitter van de afdeling Amstelland van Koninklijke Horeca Nederland. “Daar ben ik voor gevraagd”, zegt hij. “Het is een onbezoldigde functie. Ik wil van daar uit proberen de bedrijfstak professioneler te krijgen. Aan de andere kant is het ook een beetje voor eigen gewin: het opent deuren. FEBO heeft bijvoorbeeld lang geprobeerd om in Amstelveen een vestiging te openen, maar dat lukte niet. Doordat ik hier al een aantal jaren ondernemer ben en de juiste mensen op de juiste posities ken, lukte dat – samen met FEBO – wel.” Hij omschrijft zichzelf als een echte netwerker. “Het is leuk om vanuit het niets iets te zien opkomen of vanuit een negatieve spiraal iets positiefs te zien ontstaan. Ondernemen is een uitdaging, is zoeken naar mogelijkheden. Daar hoort netwerken ook bij, het is een heel pakket.” En bij dat pakket hoort ook zijn lokale betrokkenheid, vindt hij. “Zo heb ik binnenkort een afspraak op het gemeentehuis om te praten over de Koningsdag. De koning komt naar Amstelveen en we zijn druk bezig om er een mooi feest van te maken.”

Tweede FEBO?

Ambities op het ondernemersvlak heeft hij nog genoeg. “Ik ga proberen mijn bedrijven nog beter te maken, nog sterker. En ik wil er nog wel een bedrijf bij, misschien een tweede FEBO. Ik vind franchise een prettige manier van ondernemen en ik sta zeker open voor nieuwe ideeën.”
Op persoonlijk vlak neemt hij zich voor zich meer te ontspannen. “Ik werk mijn hele leven al hard, zeven dagen in de week, heel veel uur. Dat doe ik met veel plezier. Ik ben gezond, heb een goede thuisbasis en ik lig niet wakker van tegenslagen. Mijn bureau is ‘s avonds leeg. Maar ik wil meer tijd nemen voor mezelf, of dat nu op de golfbaan is of op de boot.”

Minibio Hans Gort

Naam: Hans Gort
Leeftijd: 57
Formule: FEBO
Gestart als franchisenemer: 2012
Aantal medewerkers: 7
Gezinssituatie: getrouwd
Hiervoor werkzaam als: ondernemer in de horeca
Hobby’s: varen met de motorboot en ondernemen
Mijn tip voor starters: “Doe waar je in gelooft. Als je een droom hebt, probeer ‘m te verwezenlijken.”

+

Franchise+ Franchiseplus
Redactie
Bekijk ook