Wordt franchiseformule HEMA overgenomen door schuldeisers?

Schuldeisers hebben een plan gelanceerd waarin zij eigenaar worden van Hema. In ruil daarvoor zijn zij bereid €300 mln aan schulden van de warenhuisketen weg te strepen, meldt het Financieel Dagblad. De franchiseformule is sinds het najaar 2018 in handen van Marcel Boekhoorn.

Zowel de Nederlandse als de buitenlandse vestigingen hebben te kampen met omzetdaling als gevolg van het coronavirus. De omzet voor het hele concern blijft volgens ingewijden steken op slechts 80% van die van vorig jaar.

De schuldeisers zijn professionele beleggers, zoals fondshuizen en Angelsaksische hedgefondsen. Zij vrezen dat de schulden van Hema zo hoog zijn dat het bedrijf deze nooit terug kan betalen.

Om zoveel mogelijk geld terug te krijgen, willen de beleggers een deel van hun schuldpapier omruilen voor aandelen. De schuldeisers willen die aandelen het liefst zo snel mogelijk weer doorverkopen. Zij staan niet te springen om eigenaar te worden van een bedrijf dat actief is in een lastige sector als de retail. Aan de andere kant willen zij aan Hema-eigenaar Boekhoorn laten zien dat het hen menens is. Om Hema weer gezond te maken zijn de obligatiehouders bereid de helft van hun vordering weg te strepen, aldus het FD.

Hema-eigenaar Boekhoorn wil niet reageren. Een woordvoerder van Hema zegt dat het bedrijf samen met zijn eigenaar gesprekken voert met 'heel veel personen en instanties'. Die moeten leiden tot een gezonde financiële toekomst.

Bekijk ook