Uitbater Pizza Hut en KFC China wijst overnamebod van $17 mrd af

Fastfoodbedrijf Yum China, de uitbater van de ketens Pizza Hut, Kentucky Fried Chicken en Taco Bell in China, heeft een overnamebod van $17 mrd afgewezen.

Dat melden persbureau Bloomberg en The Wall Street Journal. Een exacte reden voor het afketsen van de deal wordt niet vermeld, maar voor de hand ligt dat de prijs het probleem was. Het bod van $46 per aandeel ligt 42% boven de koers van vorige maand, maar nog onder wat Yum China eind januari waard was, meldt Het Financieele Dagblad.

Yum China is de grootste exploitant van fastfoodrestaurants in China met 8.200 vestigingen in 1.200 steden en zo'n 460.000 werknemers. 

Het Amerikaanse Yum was in 1987 de eerste westerse fastfoodketen die de Chinese markt betrad. De reputatie van het bedrijf had de afgelopen jaren te lijden van voedselschandalen. In 2016 splitste het Amerikaanse Yum zijn Chinese divisie af onder druk van activistische beleggers.

Ook zelfstandig gaat het Yum China niet voor de wind. Het bedrijf heeft steeds meer last van lokale fastfoodketens en bezorgdiensten, en van consumenten die overstappen op een gezonder dieet. Daardoor daalde het aandeel dit jaar.