Leonidas franchisenemer start in coronatijd

Op 13 februari is de Leonidas vestiging van 56-jarige franchisenemer Marjan Bossers geopend aan de Maarstraat in Zierikzee. Marjan is via Franchise+ in contact gekomen met deze franchiseformule. Tijd voor een interview met deze kersverse franchiseneemster.

Hoe is de opening van de vestiging verlopen?

"Zeer succesvol. Tijdens de coronacrisis vallen chocolatiers onder essentiële levensmiddelen. De opening kon daardoor doorgaan en was een groot succes. Iedereen was positief gestemd over de komst van een nieuwe winkel. De mensen stonden buiten in de vrieskoude in de rij en hielden we warm met een glaasje Glühwein.”

Wat zijn jouw ervaringen als franchisenemer tot nu toe?

“In twee weken tijd hebben we de locatie omgebouwd tot een Leonidas speciaalzaak. Ik ontving zeer goede ondersteuning vanuit de franchiseformule met de inrichting en signing en het bepalen van de eerste voorraadorder. De verbouwing van het pand en alle marketing/reclame, via sociale media en folderverspreiding, heb ik zelfstandig gedaan. Zo ook de keuze en inrichting van het kassa- en webshopsysteem.”

Wat is jou meegevallen? 

“Het concept geeft je grote vrijheid in het zelfstandig ondernemer zijn, hetgeen ik omarm. Het prachtige merk Leonidas ondersteunt mij goed daarin.”

Wat blijkt in de praktijk moeilijker dan verwacht?

“Dat de inrichting van de kassa- en administratieve systemen niet standaard geregeld is binnen de formule.”

Welke ondersteuning heb jij van de franchiseformule ontvangen tijdens de voorbereiding en opening?

“Dat was op verschillende gebieden, bijvoorbeeld bij de inrichting en signing in de winkel, een online training van de Leonidas Academy, coaching door een zeer ervaren en inspirerende Leonidas-franchisenemer van de vestiging in Hulst en flexibele begeleiding door de Leonidas wederverkoper (groothandel) in Nederland.”

Wat zijn jouw toekomstplannen voor de korte & lange termijn?

“Het verder succesvol maken van de vestiging in Zierikzee op korte termijn. Naast business-to-consumer, het opzetten en uitbouwen van business-to-business met plaatselijke ondernemers. In de toekomst wil ik wellicht nieuwe vestigingen starten.”

Heb je een anekdote die je graag zou willen delen?

“De filosofie van de oprichter Leonidas Kestekides is het verspreiden van geluk aan iedereen door middel van een hoog kwaliteitsproduct chocolade (pralines en bonbons) beschikbaar te maken voor iedereen. Met het starten van Leonidas Zierikzee – Choco Montmaertre probeer ik deze filosofie voort te zetten. In onze winkel aan het prachtige Montmaertre plein in Zierikzee hebben we onze piano geplaatst waar we regelmatig op spelen en of laten spelen. De eerste zonnige zondagmiddag gaven we klein matinee optreden en zat het plein vol publiek (op afstand van elkaar) met een koffie-to-go en een Leonidas bonbon te genieten.”

Heb jij tips voor startende franchisenemers?

“Goede voorbereiding is het halve werk. Trek tijd uit voor het maken van je businessplan en uitvoering hiervan. Maak een goede financiële begroting en planning. Besteed aandacht aan sociale media en een goede webshop.”