HEMA-franchisenemers: “Wij zijn niet betrokken bij verkoop”

De overname van HEMA door het Belgische Core Equity is afgeketst. De Belgische investeerder heeft de overnamegesprekken afgebroken na een impasse rond de aanpassing van de contracten van franchisenemers. 

De Belgen vinden dat ze hun plannen voor e-commerce niet kunnen uitvoeren zolang franchisenemers een aanzienlijk deel van de winst uit onlineverkopen opeisen, en trekken de stekker uit de onderhandelingen. Dat zeggen bronnen rondom de onderhandelingen.

De franchisecontracten zijn niet meer uitgerust voor de huidige tijd, volgens ingewijden wordt een product dat HEMA via het internet verkoopt, voor een flink deel toegewezen aan de winkel die in het postcodegebied van de koper ligt. Daardoor is, volgens bronnen, ‘een HEMA-webshop volgens het businessplan van Core Equity vrijwel niet winstgevend te maken.’

Franchisenemers reageren

Van de 540 vestigingen in Nederland zijn er 250 franchisevestigingen. De HEMA-franchisenemers zijn verbaasd dat zij genoemd worden als reden voor het afketsen van de verkoop van de keten. Volgens de Vereniging Aangesloten Bedrijven HEMA (VAB HEMA), is daar geen sprake van, dit laten zij in een persbericht weten: "De VAB is tot op heden in het geheel niet betrokken door de HEMA-directie bij de pogingen tot verkoop van de winkelketen. Ook heeft de VAB met geen enkele potentiële koper contact gehad.”

Bekijk ook