Eén derde meer hypotheekaanvragen in maart ondanks Corona-crisis

Sinds het begin van de Corona-crisis is het aantal hypotheekaanvragen tegen de verwachtingen in sterk gestegen. Zo nam het aantal aanvragen in maart met bijna een derde toe in vergelijking met februari en was er zelfs sprake van een stijging van 54,2% ten opzichte van januari. 

Rentestijging 

Volgens De Hypotheker komt dit mede doordat veel huizenbezitters ervoor kiezen hun hypotheek over te sluiten nu zij nog kunnen profiteren van de lage rente. Alles wijst er op dat de hypotheekrente sinds lange tijd weer gaat stijgen. Al 15 hypotheekverstrekkers hebben een rentestijging doorgevoerd. Veel huiseigenaren die hun woning willen verbouwen, lijken eieren voor hun geld te kiezen door tegen de huidige lage rente hun hypotheek te verhogen. Het zijn echter niet alleen oversluiters: het aantal aanvragen voor de aankoop van een nieuwe woning steeg in maart met ruim een kwart ten opzichte van de maand ervoor. 
 
Hoewel een daling van het aantal hypotheekaanvragen als gevolg van de Corona-crisis voor de hand leek te liggen, is het tegendeel het geval. Er zijn zelfs meer huizenbezitters en -kopers actief op de hypotheekmarkt dan enkele weken ervoor, blijkt uit cijfers van De Hypotheker. 

Net als vorige maand is opnieuw sprake van een sterke stijging onder 55-plussers. In maart zijn in deze leeftijdscategorie maar liefst 30,6 procent meer hypotheekaanvragen gedaan dan in de voorgaande maand. Opvallend is dat ook in de leeftijdsgroepen 25 tot 35 jaar (+32,8 procent) en 35 tot 45 jaar (+36 procent) een substantiële stijging te zien is. 

De belangrijkste reden van de opvallende groei van hypotheekaanvragen is volgens De Hypotheker het aantal huizenbezitters dat besloot de hypotheek over te sluiten of hun woning te verbouwen of verduurzamen. In vergelijking met februari groeide deze groep in maart met maar liefst 43,9 procent.

Verzilveren overwaarde op hypotheek populair

Veel huizenbezitters lijken nog te willen profiteren van de huidige lage rente nu het er naar uitziet dat het dieptepunt voorlopig is bereikt. Bij het verhogen van een hypotheek geldt de huidige waarde van de woning als basis voor de berekening en veel huizenbezitters hebben een flinke overwaarde. Dat geldt ook voor huizenkopers die een volgende woning willen kopen. Deze doorstromers kunnen bij het kopen van een nieuw huis hun overwaarde op de huidige woning inbrengen. 

Uit cijfers van De Hypotheker blijkt dan ook dat het aantal hypotheekaanvragen voor de aankoop van een nieuwe woning sterk stijgt (+27,3 procent). Dit geldt vooral voor de leeftijdscategorie 25 tot 35 jaar (+31,4 procent). In deze groep bevinden zich ook veel starters.

De coronacrisis heeft vooralsnog geen grote impact op de hypotheekmarkt. “Ondanks de grote onzekerheid zijn zowel oversluiters als huizenkopers nog steeds actief op de huizenmarkt. Waarschijnlijk willen zij profiteren van de lage rente door hun hypotheek over te sluiten, te verhogen voor een verbouwing of door hun overwaarde te benutten”, zegt Menno Luiten, commercieel directeur van De Hypotheker. 

“We zien tegelijkertijd dat steeds meer aanbieders hun rente verhogen. Eerst waren dit alleen de regiepartijen, maar dit breidt zich nu verder uit naar de banken. Zo hebben in de afgelopen weken al vijftien geldverstrekkers een rentestijging doorgevoerd. De grootste stijging bedraagt op dit moment 0,3 procent. De economische impact van de Corona-crisis is op lange termijn moeilijk te voorspellen. Naarmate de crisis voortduurt, zal het consumentenvertrouwen dalen. Hoewel nu sprake is van een piek in het aantal hypotheekaanvragen, zal een dalend consumentenvertrouwen uiteindelijk gaan leiden tot afkoeling van de huizenmarkt.”

Bekijk ook