Women in Charge: Mindy Bakker van Rituals

Ze zijn er, de topvrouwen in de franchisebranche, en Franchise+ maakt ze zichtbaar. Deze keer vertelt Mindy Bakker, die als franchisenemer twee vestigingen van Rituals runt, over haar weg naar succesvol ondernemen.

Naam: Mindy Bakker (29)
Bedrijf: Rituals Hilversum, Rituals Laren
Franchisenemer sinds: juli 2007
Functie: franchisenemer en lid franchiseraad
Aantal uren per week: 60
Burgerlijke staat: ongehuwd, geen kinderen

Hoe ben je in de franchisewereld terechtgekomen?

"Ik wilde altijd al voor mezelf beginnen. Dat zit van jongs af aan in mijn bloed. Niemand begreep waar dat vandaan kwam want ik kom niet uit een ondernemersfamilie. Toen ik elf was wilde ik een hotelletje aan het strand beginnen en wist ik al dat ik naar de hotelschool wilde. Die school heb ik in vier jaar gedaan en tijdens de ondernemersvakken kwam ik erachter dat ondernemen heel goed bij mij past. Het regelen van dingen, het organiseren om zaken voor elkaar te krijgen, dat vind ik heel erg leuk en ik ben er ook goed in. Na mijn studie heb ik bij de Holland America Line gewerkt, op de cruiseschepen.  Daar heb ik heel veel geleerd over gastvrijheid en - zo alleen in het buitenland - over zelfredzaamheid. Daarna ben ik in Nederland bij een groot congrescentrum gaan werken maar daar voelde ik me niet op mijn plek. Zo kwam ik weer bij die onrust van 'voor mezelf beginnen'. Toen ik echter daadwerkelijk de stap naar het ondernemerschap wilde maken, lag de hele horeca op zijn gat. Ik ben daarom rond gaan kijken naar franchiseformules. Op deze manier heb je toch iets meer veiligheid. Ik kwam bij verschillende franchiseformules uit die franchisenemers zochten waaronder Kaldi, Bagels & Beans en Rituals. Rituals was de eerste die belde en informatie opstuurde. Dat was in december en in januari had ik een gesprek op kantoor. Ik had in die tijd ook een cadeaupakket van Rituals gekregen en was er erg van gecharmeerd."

Heb je je door een glazen plafond moeten worstelen?

"Nee, het was een hele open en transparante organisatie. Ik vond het juist heel erg dapper dat Rituals vertrouwen in mij had. Ik was pas 25 en had helemaal geen ervaring. Maar ik denk dat ik een hoop zelfstandigheid uitstraalde. Ik weet wat ik wil."

Welke eigenschappen komen goed van pas in je werk?

"Ik kan goed omgaan met mensen. Ik heb natuurlijk veel ervaring opgedaan in de horeca, die nu goed van pas komt in de detailhandel. Ik hou van openheid en ik ben heel erg enthousiast. Dat werkt wel. Ik was redelijk snel uitgekeken op banen omdat ik altijd op zoek ben naar uitdagingen. Dat heb ik de afgelopen jaren nog niet meegemaakt en dat is voor mij een teken dat ik in het ondernemerschap goed op mijn plek zit."

Wat heb je tot nu toe bereikt en heeft dat iets met je vrouw-zijn te maken?

"Ik heb een hele grote mate van zelfstandigheid ontwikkeld en ben door het ondernemerschap veel sterker geworden. Ik weet duidelijk wat ik wil en kan dat ook beter uitspreken. Vroeger wilde ik me nog wel eens laten ondersneeuwen. Dat zaken voor elkaar komen, ook dingen die ik nog nooit had gedaan, dat geeft wel een kick. Dat vermogen heeft absoluut te maken met het feit dat ik een vrouw ben. Goed kunnen organiseren is vrouw-eigen, denk ik. En als vrouw kan ik heel goed een sfeer creëren waarin mensen zich prettig voelen op hun werk. Het omgaan met klanten vind ik het allerleukste. Dat brengt een enorme verscheidenheid, elke dag is anders. De winkels in Hilversum en Laren verschillen ook enorm van elkaar ondanks de zeven kilometer afstand. In Hilversum zijn er meer passanten en werk je ook wat anoniemer. In Laren zijn de klanten veel gevoeliger voor een persoonlijke benadering. Ze kennen ons bij naam. Daar kun je ook gebeld worden door een klant die zegt dat haar chauffeur straks een pakketje komt ophalen en of je dat vast wilt klaarzetten."

Wat is jouw stijl van leidinggeven? 

"Op dit moment heb ik negen medewerkers in dienst. Het omgaan met personeel vind ik wel een van de moeilijkste aspecten van het ondernemen. Je kunt niet van iedereen verwachten dat ze er hetzelfde instaan als ik en dat heb ik in het begin heel erg moeten leren. Ik wilde vriendjes zijn maar was me er tegelijk van bewust dat je afstand moet bewaren. Het lukt me nu goed om professioneel met de medewerkers om te gaan en toch een heel intieme en gezellige sfeer met elkaar te hebben. Er zijn korte lijnen en iedereen weet hoe het ervoor staat. Ze mogen alles tegen me zeggen, alle input is welkom maar uiteindelijk ben ik degene die de beslissing neemt. Wat ik ook heb moeten leren, is delegeren. Ik ben iemand die graag veel zelf doet want dan weet je zeker dat het goed gedaan wordt. Maar toen ik anderhalf jaar geleden een tweede zaak erbij kreeg, kon dat niet meer. Ik moest van een operationele naar een meer managementachtige manier van werken overstappen. Toen ben ik langzamerhand steeds meer dingen gaan delegeren. Ik heb shopmanagers aangesteld bij wie ik in het begin heel controlerend was. Maar zij gaven me al snel het vertrouwen dat ik dingen kon loslaten. Dat is een kwestie van heel veel met elkaar praten en mensen enthousiasmeren. Dat creëert commitment. Ik weet zeker dat alle negen alles voor mij over hebben maar ik ook voor hen."  

Hoe zit het met je zelfbeeld? 

"Zakelijk gezien is mijn zelfbeeld een stuk sterker geworden. Ik weet steeds beter wat ik wil en voel me steeds serieuzer genomen. Mede daardoor is mijn relatie die ik in mijn begintijd van Rituals had, stukgelopen. Iemand die naast je staat moet wel begrijpen wat ondernemerschap inhoudt en dat kon hij niet. Ik heb nog wel het gevoel dat ik zakelijk en privé twee verschillende personen ben. Zakelijk ben ik sterk en privé ben ik soms nog het schattige verlegen meisje. Dan kan ik soms wel twijfelen aan dingen. Ik neem die zakelijke Mindy echter steeds vaker mee naar mijn privéleven. Maar ik vind het nog altijd heerlijk om thuis te komen en alles van me af te zetten."

Wat zijn je toekomstplannen?

"Geen idee. Ik heb altijd geweten wat ik wilde maar nu heb ik wat ik wil en nu weet ik niet meer wat ik nog meer zou willen. Rituals is een prachtig merk en ik vind het heerlijk om te doen maar er moet wel een uitdaging in mijn leven blijven. Ik heb nu in relatief korte tijd twee Rituals-vestigingen geopend, en een derde is niet echt een uitdaging meer. Ik zie gewoon wel wat er gebeurt."

Wat maakt je een gelukkig mens?

"Als ik een leuke dag op het werk heb gehad met mijn collega's en ik leuke klanten heb ontmoet die enthousiast zijn over het merk waar ik zelf zo enthousiast over ben. En dat ik dan thuis kom in mijn eigen huisje, met mijn voetjes op de bank en een verdiend glas wijn erbij... Dan kan ik heerlijk genieten."

Lees meer over: