Winstgevendheid van online dienstverlening

Specsavers ziet het volgens mij goed: een online strategie begint bij het nadenken over de wensen van je klant of beter gezegd anticiperen op de toekomstige wensen van je klant. De conclusie kan zijn dat  ‘niets doen’ of ‘afwachten’ de beste optie is, maar dat is niet waarschijnlijk.

Supermarktformules hebben ieder zo hun eigen kijk op de online wensen van de klant.  En ‘niets doen’ zit niet in het karakter van de supermarktondernemer. Dus ontwikkelen ze allerlei mogelijke internet-oplossingen voor hun toekomstige consument. App's, PUP's , Thuisbezorgservice, alles wordt uit de kast gehaald. Maar kunnen ze allemaal gelijk hebben?  En klopt het verdienmodel wel? Waarom zou je kosten voor thuisbezorgen, pick-up points en orderpicken-voor-de-klant toevoegen voor eigen rekening nemen zonder dat daar verbeterde inkomsten tegenover staan? Zien zij iets wat de normale sterveling niet ziet of apen ze elkaar gewoon na om de boot niet te missen? 

Voor buitenstaanders is de winstgevendheid van online dienstverlening moeilijk te doorgronden. Maar je kunt op je vingers natellen dat een model waarbij je extra kosten toevoegt aan een activiteit zonder extra omzet en of een verbeterde marge niet houdbaar is. Desondanks zijn de supermarkten hard op weg de consument op te voeden in de gedachte, dat het samenstellen van een boodschappenwagentje en het vervolgens bezorgen niets extra’s kost. 

Daardoor is het nu  alleen maar wachten op een speler die dit efficiënter kan doen dan de traditionele supermarkten. De online-omzet in food-retail wordt voor 2020 geschat op 10%. Wilt u weten wat het effect is van een 10% verschuiving van omzet naar een concurrent? Dat is het verschil tussen de inkomsten uit de Champions League spelen of  mogen meedoen aan de voorronde van Europees voetbal....

Leonard Grijpma
Directeur Franchise Clients 
ABN AMRO

ABN AMRO