Wie voorspelt de toekomst van contant geld?

Overal klinken er geluiden dat contant geld gaat verdwijnen. Natuurlijk, de mogelijkheden om elektronisch te betalen schieten als paddenstoelen de grond uit. We konden al pinnen, hebben chippen geprobeerd, dippen, stippen, tikken, NFC, met je mobiel, swipen, tappen, het maakt niet uit. Toch gaat contant geld nooit verdwijnen. Waarom niet? Daar zijn 1001 redenen voor.

Trends

Wie kan zich de introductie van de e-reader nog herinneren? Het papieren boek zou verdwijnen. In 2016 neemt de e-reader slechts 29% van de boekenmarkt in, een stijging van 1% ten opzichte van 2015. Zo is de rek er al bijna uit. Dit is ook de voorspelling voor cash. De elektronische betaalmogelijkheden zullen elkaar kannibaliseren, maar lager dan 45% contante transacties zal het nooit komen in Nederland. Het aantal bankbiljetten in omloop stijgt namelijk. Dit komt mede door een afname van de dichtheid van het aantal pinautomaten in Nederland, waardoor we per keer meer contant geld opnemen. 

Redenen

Er vinden nog steeds transacties plaats die anoniem, en dus contant, uitgevoerd moeten worden. Of dat stiekem is mag u zelf invullen, maar een ding is zeker; niet iedereen hoeft alles te weten. Dat geldt ook voor de doelgroep die uit de zichtbaarheid en de lock-in van de banken wil blijven. Van een wens om onzichtbaar te blijven, tot een verveelde gedachte dat er iemand, of erger nog een instantie is die alles van je weet. Het zwarte geld circuit blijft een aandeel opeisen. Hoeveel weet niemand, daarom noemen we het zwart geld. 

Genoeg doelgroepen dus die contant blijven betalen en interessant zijn voor de retailer. Bedien je deze doelgroep niet, dan laat je omzet liggen.

Toekomst 

Nu we nagenoeg hebben vastgesteld dat contant geld een blijver is, rijst de vraag hoe we daar mee om kunnen gaan. Ik durf te voorspellen dat de Nederlandse retailer er bijna klaar voor is. Toch lopen we in Nederland nog achter op onze buurlanden als het gaat om de omgang met contant geld. Een brood kopen in Frankrijk en België? De klant rekent zelf af bij een betaalautomaat. Bij de slagerij net zo. In Nederland gaan we ook toe naar een situatie waarin de klant zelf afrekent, waardoor het veiliger, hygiënischer, efficiënter en misschien ook wel klantvriendelijker wordt.  

En aan de achterkant? Daar gaan we toch geen kassalades meer tellen? Even serieus, het is 2017, bijna 2018, dat kan echt niet meer! Hoe maatschappelijk verantwoord is het om ons dierbare personeel bloot te stellen aan de verleiding van de aanraking met contant geld.

Kortom, we zijn er bijna klaar voor.....de tijd gaat dit gat dichten. Op naar een veilige betaalomgeving! Goed voor iedereen!

Andrew Citroen
Cikam
 

Andrew Citroen
Andrew Citroen Andrew Citroen
Algemeen Directeur
Stel je vraag aan Andrew Citroen
CAPTCHA