Nieuwe btw-wetgeving voor vouchers

Veel (franchise) retail organisaties maken, in het kader van klantbinding, gebruik van waardebonnen, zegels, cadeaubonnen en dergelijke.

Voor wat betreft de behandeling van deze zogenaamde vouchers voor de omzetbelasting gaat er naar verwachting het nodige veranderen. De (demissionaire) Staatssecretaris van Financiën heeft namelijk een wetsvoorstel inzake de btw-behandeling van vouchers aan de Tweede Kamer aangeboden. Met dit voorstel wordt de Europese voucherrichtlijn in de nationale btw-wetgeving opgenomen. Hiermee zullen er wijzigingen komen in de btw-behandeling van vouchers en zal er een einde komen aan de situaties waarin géén of zelfs dubbel btw wordt geheven bij het gebruik van vouchers in andere landen. 

Huidige regelgeving

In de huidige Europese btw-wetgeving staan geen bepalingen opgenomen hoe moet worden omgegaan met vouchers. Alle lidstaten van de EU hanteren daardoor eigen regels die niet altijd op elkaar aansluiten. In Nederland kennen we aparte btw-wetgeving en besluiten voor zegels en waardebonnen, cadeaubonnen en telefoonkaarten. Deze regelgeving zal door het nieuwe wetsvoorstel waar nodig aangepast worden aan de nieuwe voucherregels. Dit kan in een aantal gevallen nadelig uitpakken.

Het wetsvoorstel

Op basis van het wetsvoorstel wordt in ambtelijke taal onder een voucher verstaan: een instrument ter zake waarvan de verplichting bestaat om het als gehele of gedeeltelijke tegenprestatie te aanvaarden voor bepaalde goederenleveringen of diensten.

In het voorstel worden de vouchers voortaan ingedeeld in twee categorieën: 
     vouchers voor enkelvoudig gebruik
     vouchers voor meervoudig gebruik
De indeling in deze twee categorieën heeft onder meer gevolgen voor het bedrag waarover btw moet worden berekend en het tijdstip waarop de btw over de vouchers verschuldigd wordt. Zo zal een voucher voor enkelvoudig gebruik belast worden op het moment van verkoop en een voucher voor meervoudig gebruik op het moment van gebruik.

Daarnaast zijn in het voorstel regels opgenomen voor vouchers die verschillende schakels van een distributieketen doorlopen voordat zij bij de consument terechtkomen. Ook daarin wordt een onderscheid gemaakt tussen vouchers voor enkelvoudig gebruik en vouchers voor meervoudig gebruik. Op die manier is duidelijk wie, wanneer en over welk bedrag btw is verschuldigd. 

Tenslotte omvat het voorstel ook regelgeving op basis waarvan er een grens wordt getrokken tussen enerzijds vouchers en anderzijds instrumenten die uitsluitend tot betaling dienen (algemene betaalmiddelen). Het onderscheid wordt gemaakt omdat de btw-behandeling van vouchers en de btw-behandeling van algemene betaalmiddelen verschillend is en andere gevolgen heeft voor het recht op aftrek. 

Inwerkingtreding

De lidstaten moeten de nieuwe richtlijn uiterlijk op 31 december 2018 hebben geïmplementeerd in de nationale wetgeving. Vanaf 1 januari 2019 zullen de nieuwe regels binnen de hele EU in werking treden. Tot die tijd zullen de verschillen in behandeling van vouchers tussen EU-lidstaten blijven bestaan en zal de nationale regelgeving voor zegels en waardebonnen, cadeaubonnen en telefoonkaarten van kracht blijven.

Gewenste actie

Bovenstaande klinkt buitengewoon ingewikkeld en lijkt nog ver weg. Het is echter verstandig om tijdig inzicht te krijgen in de gevolgen van de nieuwe btw-regels voor uw onderneming en administratie. U heeft dan voldoende tijd om eventuele aanpassingen te doen en keuzes te maken die fiscaal het meest gunstige resultaat opleveren voor u. Neem hiervoor tijdig contact op met uw adviseur of schakel een btw-specialist in.  

Jan Bijsterbosch
BDO Adviesgroep Franchising
026-3525639

BDO
Jan Bijsterbosch Jan Bijsterbosch
Partner - Accountancy