In de brand, Uit de brand

In de afgelopen 25 jaar dat ik me met brandschades heb mogen bemoeien heb ik gelukkig maar een enkele keer serieuze twijfel gehad in hoeverre de ondernemer/franchisenemer al of niet betrokken was bij het ontstaan van de brand en er wellicht sprake was van ‘In de brand, Uit de brand’. 

Gelukkig kunnen we middels technische recherche heel veel sporen en oorzaken boven water halen. Hoe groot de problemen ook zijn en hoe graag je een ondernemer terzijde wilt staan in dit soort situaties volgt altijd aangifte en vervolging, met alle gevolgen van dien!

‘Uit de brand’ bestaat eigenlijk nooit. Naast de verzekeringspenningen zijn bijna altijd aanvullende financiële middelen nodig om de doorstart mogelijk te maken. Soms biedt een brand wel de mogelijkheid om een remodelling, uitbreiding of relocatie versneld door te voeren, waardoor het economisch perspectief toeneemt. Belangrijk hierbij is wel om te weten of de herinvestering op dezelfde locatie moet plaatsvinden of ook elders kan geschieden. Deze problematiek kan zowel spelen bij de herinvestering van inventaris, maar bijna altijd indien er opstallen zijn die voor honderd procent verloren zijn gegaan.

Helaas zijn er te veel branden die we met elkaar hadden kunnen voorkomen, maar waar we allemaal wel de lasten van dragen.

Elektra is brandoorzaak nummer 1! Een niet uitgerolde haspel die te warm wordt. Huis, tuin en keuken stekkerdozen die los op het plafond of de grond liggen en soms duizenden watts aan winkelverlichting, koeltoonbanken, bake-off ovens (ga zo maar door) moeten aansturen. De enorme toename van elektrische- en elektronische apparatuur zorgt voor overbelasting van de centrale meterkast waardoor leidingen gaan trillen en uiteindelijk kortsluiting veroorzaken met een desastreus resultaat. Steeds meer verzekeraars stellen derhalve een driejaarlijkse NEN 3140 keuring verplicht. Hierbij wordt gekeken naar de warmteontwikkeling van bedradingen en belasting van het systeem. 

Verpakkings- en emballagemateriaal staan vaak strak opgestapeld langs de gevel. De vuurbelasting van deze materialen is enorm en kunnen een bedrijf in een mum van tijd in de as leggen. Daarnaast zorgt plastic voor een zeer sterke rook- en roetvorming. De inzuiging van uw airconditioning of koelingen zuigt die rook en roet maar al te graag op. Ook al slaat de brand niet door naar binnen, het resultaat voor uw goederen en inventaris is net zo desastreus. Ik weet dat het moeilijk is om deze materialen in het pand op te slaan (ruimtegebrek), maar veel polissen kennen de bepaling dat ze niet binnen vijf meter van de gevel mogen staan. 

Voor de afvalcontainers gelden dezelfde spelregels. Die moeten naar binnen en als ze buiten blijven staan dan in ieder geval niet bij de gevel en ook moeten ze worden afgesloten met een kettingslot. In de haast om thuis te komen na een lange dag worden deze spelregels nog al eens vergeten met alle gevolgen van dien. 

Het zijn maar een paar voorbeelden uit een lange rij!
Tja……. roken doen we binnen natuurlijk allang niet meer? Immers waar rook is, is vuur!

Guus Mineur, SuperGarant Verzekeringen
Reacties: guus.mineur@supergarant.nl