Geld stinkt!

De anekdote over ‘Geld stinkt niet’ is te vinden bij geschiedschrijver Suetonius. Het verhaal bewijst dat Vespasianus als keizer al tactisch met geld omging. Toen al een handige eigenschap. Als Vespasianus in ‘69 na Christus de keizertroon bestijgt, wordt hij meteen geconfronteerd met geldgebrek. Zijn voorganger Nero is nogal kwistig met de centen omgegaan, Rome is afgebrand en ook de Opstand van de Batavieren hebben handenvol geld gekost.

Omdat Vespasianus een grote arena, het latere Colosseum, in Rome bouwt, heeft hij veel geld nodig. Op zoek naar nieuwe belastingbronnen besluit Vespasianus ontlastingsbronnen te gaan belasten. Zijn zoon Titus vindt de urinetoeslag van zijn vader niet alleen financieel belastend, maar ook moreel onjuist. Als Titus zijn ongenoegen aan Vespasianus kenbaar maakt, duwt die hem wat geldstukken van de eerste belastingheffing onder de neus en vraagt Titus: ‘Stinkt het?’ Titus antwoordt van niet. ‘Dit is nu het resultaat van pis!’, zo reageert Vespasianus.

Dol op geld

Ik weet zeker dat dit spreekwoord in het dagelijks leven anders wordt gebruikt dan dat de herkomst is. Iedereen is dol op geld! Is geld vies dan? Feit is dat in allerlei studies veroorzakers van griep, verkoudheid of voedselinfecties, zoals salmonella, worden aangetroffen op bankbiljetten (op muntgeld overleven bacteriën moeilijker). Natuurlijk, in theorie kun je ook een griepje oplopen als je na het aanraken van besmet geld aan je neus krapt of je vingers aflikt. Maar dat risico loop je bij bijna alles wat je aanraakt. 

Hygiënisch oplossing

Waar zowel met voedsel als geld wordt gewerkt, zoals in een restaurant, kan het helpen om automatisch openende deuren en kranen te installeren, maar vooral het contante geld niet meer aan te raken in combinatie met voedsel. Dat kan nu! Het idee om te stoppen met contant betalen om hygiënische redenen is natuurlijk flauwekul. Als betaalkaarten massaler worden gebruikt, komt er vast weer iemand die dat microbiologisch gaat onderzoeken. Naast ‘vieze’ betaalpassen en smartphones is de hygiëne ook met moderne cash betaalsystemen op te lossen. Minder mensen met hun handen aan bankbiljetten vindt iedereen fijn toch?

Pinnen met beleving

De retailer vandaag de dag zal steeds meer de vraag krijgen of de caissière in de winkel ook wat extra geld kan uitgeven aan de kassa. De Geldmaat gaat een zeldzaam ras worden. Zoals een geïnterviewde laatst meegaf: “ik mis het leuke gevoel van pinnen bij de Geldmaat. Er is niets meer aan.” Een mooi gat waar de winkelier in kan stappen. Geef je klant extra gepind geld terug als een service! Dan lach je er vriendelijk bij, dan heeft jouw klant een blij gevoel; pinnen met een beleving. Bijkomend voordeel voor de ondernemer is dat het geld meteen op zijn rekening staat. Iedereen blij. Ondanks dat geld stinkt en vol bacteriën zit, levert dit nog steeds blije gezichten op. En dat in 40% van alle gevallen als er een transactie plaats vindt in Nederland. Dan valt de stank ook wel mee……

 

Andrew citroen
Andrew Citroen Andrew Citroen
Algemeen Directeur
Stel je vraag aan Andrew Citroen
CAPTCHA