Fluitend in eigen franchisezaak

Zit er muziek voor jou in franchise?

Voor deze feestelijke Franchise+ starterseditie biedt deze column een opgewekte noot in crisistijd. Speciaal voor jou als moedige ondernemer die het starten met een eigen franchisezaak overweegt.

Aannames over franchise

Aan interesse om te starten als franchisenemer geen gebrek. De één ziet wat in het voordeel van een bewezen commerciële strategie van een franchiseformule. De ander vertrouwt op een commercieel goed doordachte efficiënte werkwijze binnen een franchiseorganisatie.

Toekomstmuziek

Als jij verantwoord wilt kunnen inschatten of jij een aangename toekomst hebt als franchisenemer, moet je wel verder kijken dan dergelijke voordelen. Denk proactief na over de invloed van de afspraken in het franchisecontract voor jou. Zo kun je als aspirant-franchisenemer overwegen welke risico’s je bereid bent te nemen en welke mate van flexibiliteit je wilt behouden.

Flexibiliteit

In het afgelopen jaar stelden steeds meer franchisenemers mij de vraag: ‘Jorg, kan ik op elk moment van mijn franchisecontract af en hoe werkt dat?’. Deze franchisenemers dachten dus na over hun flexibiliteit. De Covid-crisis lijkt dergelijke overdenkingen te hebben geforceerd. Helaas wordt deze vraag nogal eens gesteld na ondertekening van het franchisecontract in plaats van ervoor.

Valt er een akkoord te componeren?

Een franchisecontract en daarbij horende bijlagen zijn niet altijd in beton gegoten. De vraag is: hoe zou jij als aspirant-franchisenemer met jouw franchisegever tot een akkoord kunnen komen over de zaken die voor jouw unieke situatie écht belangrijk zijn?

‘C’est le tone qui fait la musique’ is een veel gehoord gezegde. Gepaste en constructieve communicatie met jouw franchisegever is zeker belangrijk, maar daarmee ben je er nog niet.

Het gaat immers ook om de inhoud. Weten wat jij wilt afspreken; begrijpen waarom je dat wilt; en dat op begrijpelijke wijze kunnen vertalen in een logisch verhaal naar jouw franchisegever zijn minstens zo belangrijk.

Wat is belangrijk voor jou?

Wat commercieel en juridisch gezien de juiste aanpak is voor de communicatie over het aangaan van een franchiseovereenkomst hangt mede af van jouw unieke belangen. 

Is alles in de franchiseovereenkomst al helemaal in lijn met de Wet Franchise? Dat neemt niet weg dat jij andere, afwijkende afspraken kan willen laten vastleggen. Dit temeer wanneer je een jarenlange zakelijke relatie aangaat. Denk in dit verband onder meer aan bedingen van non-concurrentie en jouw beëindigingsmogelijkheden.

Waar het om gaat is dat jij al bij het sluiten van het franchisecontract oog hebt voor jouw toekomst als ondernemer en mens.

Franchiseadvocaat Jorg van de Peppel
Pep FranchiseLawyer

Jorg van de Peppel Jorg van de Peppel
Advocaat en eigenaar van Pep Legal

Advocatenkantoor Pep Legal is volledig gespecialiseerd in franchiserecht.  Advocatenkantoor van bekende franchisemerken en groeiende franchiseformules.

Stel je vraag aan Jorg van de Peppel
CAPTCHA