Deze maand arm :-( Volgende maand rijk :-)

KABOEM!

Het vuurwerk knalt op middernacht en de vuurwerkverkoper kijkt met een blijde grijns naar zijn goedgevulde kassa.

Maar een paar weken geleden was die kassa helemaal niet vol. En juist toen moest hij zijn voorraad (aan)betalen in de wetenschap dat er nog een paar weken niets verkocht zou worden. Een duidelijk geval van “de kost gaat voor de baat uit”.

Een extreem voorbeeld, maar toch, iedere ondernemer kent het fenomeen van seizoen patronen en de daarmee gepaard gaande schommeling van het banksaldo.

Voor een strandtent en voor een verkoper van vuurwerk zijn deze patronen natuurlijk goed voorspelbaar. Maar ook andere branches kennen tijden van hoge en lage omzet. Wist u bijvoorbeeld dat de schoenenwinkels het altijd erg goed doen als het schooljaar weer begint? En de drogisten juist aan het einde van het schooljaar als Nederlander zonnebrandcrème e.d. inslaat voor de zomervakantie.

De kosten van een onderneming fluctueren vaak veel minder. Huur, gas, water, licht, verzekeringen en salarissen lopen door ongeacht of er veel of weinig klanten zijn!

Het heeft dus veel zin om in uw eigen onderneming te analyseren wanneer dit soort pieken en dalen voor komen. Want vaak kan daarmee een kastekort voorkomen worden. 

Probeer aan het einde van het hoogseizoen wanneer de bankrekening in de plus staat zoveel mogelijk schulden te voldoen, zeker dié rekeningen die over hun betaaltermijn zijn. Dat voorkomt vervelende gesprekken met crediteuren op een moment dat er weinig saldo is om ze te betalen.

En investeringen doe je het liefst zo kort mogelijk voor het hoogseizoen. Het heeft weinig zin in februari vuurwerk in te slaan of in oktober nieuwe parasols te kopen voor een (onverwarmd) terras aan de waterkant!

Niet voldoende geld hebben is nooit fijn, maar als dat ook nog onverwacht komt is het helemaal vervelend!

Stop daarom wat tijd in het maken van een liquiditeitsprognose. Dat kan via een financieel adviseur of accountant, maar zelf je geldstromen “op een bierviltje” noteren geeft ook al nuttige inzichten.  

Begin bijvoorbeeld met een uitdraai per maand uit je internet bankieren. Bovenaan zie je dan al het totaal aan bijschrijvingen en het totaal aan afschrijvingen. Leg het kasgeldboekje ernaast en je zult al een prima inzicht hebben in wanneer je meer geld ontvangt dan uitgeeft en andersom. Grote kans dat dit patroon zich jaar na jaar herhaalt.

Gebruik die informatie bij je beslissingen. En probeer een buffertje in te bouwen voor onvoorziene omstandigheden, zowel positieve als negatieve! Een afhaalpizzeria moet de oven onmiddellijk repareren als die kapot gaat. In zo’n noodsituatie kun je je niet permitteren om te wachten en vaak is een lening niet op hele korte termijn te realiseren. Maar ook een mooie kans wil je niet laten schieten! Stel dat je leverancier een niet verkochte partij aanbiedt voor een appel en een ei. Toch zonde als dat niet lukt omdat je deze maand arm bent terwijl het volgende maand wel zou lukken!

Ik wens u veel kasoverschotten!

Diederik Werdmölder
Oprichter van European Merchant Finance

PIN Voorschot
Diederik Werdmölder Diederik Werdmölder
Oprichter van European Merchant Finance
Stel je vraag aan Diederik Werdmölder
CAPTCHA