Robert Maaskant nu op talentenjacht bij Recruit a Student

Na twintig jaar fulltime professioneel voetbaltrainer gaf Robert Maaskant een verrassende wending aan zijn carrière. Als franchisenemer in de Amsterdamse Jordaan voor Recruit a Student voelt hij zich prima op zijn plek.

Veel voetbalclubs op het hoogste niveau in Nederland trainde hij, waaronder NAC Breda, Willem II en FC Groningen. En over de grens was hij actief in Amerika, Wit-Rusland en Polen. In dat laatste land vierde hij zijn grootste succes. In 2011 werd hij kampioen met Wisla Krakau. Eind vorig seizoen probeerde hij als interimmer tevergeefs Go Ahead Eagles te behoeden voor degradatie uit de Eredivisie. 

Daarna was het wel klaar voor hem. Hij wilde niet meer veldtrainen en coachen langs de lijn. Aan die beslissing lagen verschillende redenen ten grondslag. “Je bent zo afhankelijk van factoren waar je geen invloed op hebt”, is er een van. Maar de belangrijkste motivatie om te stoppen was dat hij merkte dat hij het vak ging relativeren. “En dat gaat ten koste van je drive.”

Het was goed zo, na twintig jaar op het voetbalveld, en hij ging op zoek naar een nieuwe uitdaging. In de vele oriënterende gesprekken zocht hij iets dat raakvlakken had met ‘werken met talenten’ en ‘verbinden’. Manager of directeur van een groot bedrijf kwam als optie voorbij. Maar het werd ondernemer in de recruitment, als franchisenemer van Recruit a Student. Die formule was niet onbekend voor hem. Oprichter en mede-eigenaar Jaap Dietz is een vriend van Maaskant. Toen hij hem van zijn plan op de hoogte stelde, reageerde Dietz aanvankelijk niet enthousiast. “Hij dacht dat ik een dusdanige voetbalman was, dat ik zo weg zou zijn. Maar ik wist wel zeker dat ik dit wilde.”

Jongen van de Randstad

Zijn inwerkperiode van ruim een half jaar was op een vestiging van de formule op Schiphol. Als ondernemer zou hij aanvankelijk in Maastricht actief worden, maar daar zag hij vanaf. “Ik blijk toch echt een jongen van de Randstad te zijn.” In Amsterdam kwam een plek vrij en hij hapte direct toe. Sinds 1 maart zit hij met zakelijk compagnon Ruud de Groot in het souterrain van een pand aan de Brouwersgracht, middenin de Jordaan. Een werkomgeving om van te genieten en dichtbij zijn doelgroep.

Tijdens de opstart kreeg hij veel steun van de franchisegever. “Dat is enorm prettig. Je werkt echt samen. Het is fijn om als zelfstandig ondernemer altijd een bepaalde back up te hebben.” Zo komen ook alle verloningen vanuit het hoofdkantoor in Breda. De fee die hij betaalt aan de franchisegever noemt hij ‘meer dan een fair deal’. Naast de beschikking over de expertise van de twee eigenaren, leren de franchisenemers ook van elkaar. Elk kwartaal komen ze samen om tips en ervaringen uit te wisselen.  

In Amsterdam zijn nu vijf mensen aan het werk. De taken tussen de twee ondernemers zijn duidelijk verdeeld: Maaskant gaat op pad om studenten te werven en opdrachtgevers te bezoeken, De Groot doet de operationele zaken. Diezelfde constructie gaat hij in Utrecht toepassen waar per 1 oktober een tweede vestiging van hem is geopend. Hij zoekt daarvoor nog een mooi plekje aan de Oude Gracht. Uiteindelijk mikt hij op vier tot vijf vestigingen. 

Dag en nacht bereikbaar

Het leven als franchisenemer bevalt hem goed. De vrijheid die hij heeft, is daarin een belangrijk aspect. Met een laptop en een telefoon kan hij overal zijn werk voortzetten. Daarnaast is het constant mensenwerk en dat is hem op het lijf geschreven. “Het is leuk en afwisselend om bij verschillende bedrijven binnen te komen. Daarbij helpt het soms wel dat ze me al kennen als voetbaltrainer. En het werken met jonge, enthousiaste mensen vind ik heel prettig.”

Sinds eind april dit jaar staat hij toch weer met een been in de voetballerij. Tijdens een pilot van Recruit a Student bij profclub Almere City vroeg de voorzitter van die club hem om als technisch directeur aan de slag te gaan. “Die managementfunctie ligt mij goed. En het duale vind ik juist mooi. Dat versterkt en geeft energie. Focussen op één ding vind ik afstompend.” De ‘hele lange dagen’ neemt hij voor lief. Want tussendoor analyseert hij ook nog wedstrijden op televisie en hij maakt deel uit van ‘een mooi gezin’ in Breda. 

Het weerhoudt hem allemaal niet om als franchisenemer dag en nacht bereikbaar te zijn en regelmatig met ‘de poten in de klei te staan’. “We zijn klein genoeg voor persoonlijk contact. Ik heb vorige week nog auto’s staan wassen na een ziekmelding. En ik ben ook al een keer nachtportier geweest. We hebben echt een heel persoonlijke aanpak en daarom gunnen studenten het ons ook.”
  
Een aantal uitgangspunten uit zijn leven in de professionele voetballerij hanteert hij ook als franchisenemer van Recruit a Student. Zoals het ‘afspraak is afspraak’ en ‘altijd op tijd komen’. “We zijn streng voor onze werknemers, want zij vertegenwoordigen ons. Bij te laat zijn of te vaak ziek, is het einde oefening. Dat geeft meer druk. Maar dat geeft niet, want we willen goede, jonge mensen hebben.”

Lees meer over:
Hans Veltmeijer Hans Veltmeijer
Redacteur
Bekijk ook