Personal Touch Travel: karakter kandidaat bepalender voor succes

Personal Touch Travel is gestart met een opleidingstraject voor startende franchisenemers. Voorheen moesten we goede kandidaten soms afwijzen omdat zij geen SEPR-diploma hadden, vertelt de franchisegever. Nu kunnen ook zij bij ons starten.

Personal Touch Travel is een franchiseorganisatie voor reisadviseurs. “Onze franchisenemers verkopen vooral gemak”, vertelt franchisegever Harry Aarsse. “Vrijwel iedereen is in staat om via internet een reis te boeken. Maar, zeker bij bijzondere reizen, kost dat veel tijd en je loopt het risico om bij de neus genomen te worden. Onze franchisenemers kennen de weg in de reiswereld en kunnen een reis op maat boeken. Bovendien zijn we aangesloten bij de ANVR, het SGR en het Calamiteitenfonds. Daarmee zijn klanten verzekerd bij onverwachtse gebeurtenissen, zoals natuurrampen en faillissementen.”

SEPR-diploma

Vorig jaar is Personal Touch Travel gestart met een opleidingstraject voor startende franchisenemers. “We werden regelmatig benaderd door kandidaten die goed bij onze formule pasten, maar die geen SEPR-diploma hadden of iets gelijkwaardigs. Daarom moesten we hen afwijzen. Dit was de aanleiding om een opleidingstraject te starten.” De Academy is opgezet in samenwerking met een opleidingsinstituut. Het is een intensieve training van drie maanden waarin de cursisten een SEPR-diploma halen. Daarnaast bevat de Academy vakken die voor een franchisenemer belangrijk zijn, zoals inkoop, administratie en marketing. Na de opleiding krijgen de cursisten een half jaar begeleiding van een trainer die hen helpt met de problemen waar zij in de praktijk tegenaan lopen.

Gun-factor

Acht kandidaten hebben inmiddels de opleiding gevolgd. Zij zijn als franchisenemer van start gegaan. “Een aantal van hen zijn zeer succesvol. Zij hebben ons verrast”, vertelt Aarsse. “Blijkbaar is het karakter van een kandidaat bepalender voor het succes dan een diploma.” Personal Touch Travel stelt  wel hoge eisen aan kandidaten die als franchisenemer willen starten. Ze moeten sociaal zijn, communicatief vaardig, enthousiast en ze moeten positief in het leven staan. Mensen met deze eigenschappen hebben namelijk een hoge gun-factor. Bovendien is het voor de training belangrijk dat kandidaten een hbo-werk- en denkniveau hebben. “De formule is erg geschikt voor moeders met jonge kinderen”, vertelt Aarsse. “De franchisenemers werken vanuit huis en hebben flexibele werktijden.”

Professioneler

Personal Touch Travel bestaat nu acht jaar. De laatste 1,5 jaar is de formule gegroeid van 90 naar 120 franchisenemers. “De organisatie is professioneler en complexer geworden”, vertelt Aarse. “Maar we willen ook feeling houden met de dagelijkse praktijk. Daarom hebben we een franchiseraad met vertegenwoordigers uit drie kiesdistricten. We hebben vier keer per jaar overleg met de raad. Zo blijven franchisenemers uit het hele land betrokken bij het beleid.”