De onvoorzichtige onderneemster

Ging het de afgelopen jaren steeds de goede kant op, in 2012 nam het aandeel vrouwelijke ondernemers onder starters na jaren van groei af (bron: Starterskompas 2012 Kamer van Koophandel). Ook is er niets van de eerdere groei terug te zien in het aandeel vrouwelijke ondernemers in de totale groep van ondernemers. In de periode 2000 tot en met 2011 groeide het aandeel vrouwelijke starters nog van 25 naar 40 procent. Maar in 2012 is dit dus voor het eerst in jaren iets gedaald naar 39 procent. Wat verder opvalt is dat het aandeel vrouwelijke starters van buitenlandse afkomst ten opzichte van mannelijke starters van buitenlandse afkomst in verhouding groter is dan het percentage autochtone vrouwelijke starters.

Uit onderzoek van Sprout van begin dit jaar onder 200 ondernemers blijkt dat de helft van hen voorzichtiger is geworden met uitgaven en investeringen. Ondernemers houden meer geld achter vanwege de economische onzekere tijd en om te sparen voor investeringen op een later moment. Nederlandse investeringen liggen op het laagste niveau van Europa, ondernemers potten het geld op.

Vrouwen toch onvoorzichtiger?

Van de vrouwen gedraagt 43 procent zich niet anders dan voor de crisis ten aanzien van uitgaven en investeringen. Bij mannelijke ondernemers is dit beduidend minder: 35 procent. Vrouwen lijken zich dus minder van de crisis aan te trekken dan mannen. Vrouwen durven momenteel meer risico te nemen in hun onderneming dan mannen, terwijl veelal het tegenovergestelde wordt gedacht. De helft van de vrouwen in het onderzoek neemt graag risico’s tegenover 41 procent van de mannelijke ondernemers. Mannen hebben ook meer spijt van genomen beslissingen. Maar liefst 81 procent. Terwijl dit bij vrouwen 48 procent is. Benieuwd of het feit dat vrouwelijke ondernemers nu meer risico durven nemen ook effect gaat hebben op het aantal faillissementen onder vrouwelijke starters. Dit ligt met 15 procent namelijk beduidend lager dan bij mannelijke startende ondernemers waar dit 85 procent is.

Uit onderzoek van PerspeXo blijkt dat mannelijke ondernemers meer gericht zijn op groei en vrouwelijke ondernemers beter voorbereid op tijdelijke tegenslagen. De combinatie van die twee eigenschappen leidt tot beter gemanagede bedrijven die goede en slechte tijden kunnen doorstaan, met een focus op groei en continuïteit bij krimp. Hieruit volgt dat vrouwen er baat bij kunnen hebben samen te werken met mannelijke ondernemers. Haal mannelijke invloeden in je bedrijf – in de vorm van een adviseur of een ervaren (ex-)ondernemer- om geregeld mee te klankborden. Of bijvoorbeeld door je aan te sluiten bij een franchiseorganisatie, waar je ongetwijfeld mannen vindt om mee te sparren over je ondernemersvragen. Dit kan een goede aanvulling zijn voor eigenschappen die gemiddeld genomen bij vrouwen minder zijn ontwikkeld, zoals focus op winstgevendheid en kennis op het gebied van financiën.

Bertine Schieven, Adviseur MKB Adviseurs
reacties: bschieven@mkbadviseurs.nl

Franchise+ Franchiseplus
Redactie