Nieuwe Biretco-Directeur Henk de Vreeze

In december vorig jaar begon Henk de Vreeze als nieuwe directeur Biretco. Hij heeft een grote staat van dienst in de retailbranche. Hij werkte twintig jaar in verschillende functies bij de HEMA, tien jaar bij de Formido Bouwmarkt en de afgelopen drieëneenhalf jaar als directeur bij Expert. Zijn voornaamste taak bij Biretco is het rendement van de 750 aangesloten fietsspeciaalzaken te verbeteren. Franchise+ sprak uitgebreid met hem over zijn nieuwe uitdaging.

De afgelopen twee maanden was hij meer in het land te vinden dan op het hoofdkantoor in Breda. Hij bezocht verschillende rijwielzaken en werkte een aantal dagen in de winkel om aan den lijve te ervaren hoe het is om Biretco-franchisenemer te zijn. “Op de winkelvloer gebeurt het. Voor mij is de rijwielbranche relatief nieuw. In de eerste maanden van een nieuwe job is je agenda relatief leeg. Die tijd wilde ik gebruiken om ondernemers te bezoeken, mijn gezicht te laten zien, te horen waar ze behoefte aan hebben en hoe wij hen daarbij als organisatie kunnen helpen. Natuurlijk hoor je dan kritische geluiden. Iedere vorm van kritiek is positief. Want het stelt ons in staat zaken te verbeteren. Ik heb erg veel geleerd van die gesprekken. Ik ben ook vast van plan om in de toekomst niet alleen vanuit het hoofdkantoor in Breda de zaak aan te sturen. Ik heb mij voorgenomen om regelmatig het land in te gaan om te zien en te horen wat er speelt. Ik ben een groot voorstander van de bottom up-gedachte. Ondernemers staan heel dicht bij de klant, weten uit ervaring wat goed is en wat niet. Biretco moet daarop inspelen door als full service organisatie die ondersteuning te bieden waar de ondernemers behoefte aan hebben.”

Assortiment

“Het belangrijkste is dat we een breed assortiment hebben voor de verschillende doelgroepen. De gemeenschappelijke factor is: kwaliteit leveren. Bij de fietsspecialist koop je een goed, degelijk en betrouwbaar product tegen een scherpe prijs. Bovendien krijg je daar als klant zijn vakmanschap bij: in het adviseren over welke fiets het best bij jou past, in het op jouw maat afstellen van de fiets en door goede service te bieden als er een mankement is. Dat is de meerwaarde van onze ondernemers. Voor goedkope Chinese shit moet je niet bij ons zijn. Je kunt geen kwaliteitsproduct verwachten voor een bedrag tussen de honderd en tweehonderd euro. Wij moeten ons niet op dat klantensegment richten. Die kunnen op internet terecht of bij een bouwmarkt. Daar kopen ze massaal in en leveren tegen een bodemprijs. Maar vraag niet om service, want dat kan niet geleverd worden voor die prijs.

Ik was vanochtend nog bij een ondernemer die een klant had voor een fiets. Die klant had een specifiek model op internet gezien en wilde die fiets voor dezelfde prijs bij de detaillist kopen. Dat ging niet. Ik heb toen gezegd: zo’n klant moet je zoenen en een boeket bloemen geven. Want die klant is niet gek. Die wil graag die fiets voor een lagere prijs én service. Daarvoor komt hij naar de winkel. Als je de klant uitlegt wat jouw vakmanschap is en je service, zijn de meeste klanten bereid om die paar tientjes extra te betalen. En dat hij op de prijs probeert af te dingen, hoort bij onze Hollandse mentaliteit. Wij zijn nou eenmaal een volk van handelaren.”

Internet

Henk de Vreeze gelooft in de toekomst van de rijwielbranche. “Nederland is hét fietsland bij uitstek. De behoefte aan het product blijft bestaan. De markt is er. Je moet niet bang zijn voor concurrentie. Dat is een gegeven in de retailbranche en van alle tijden. Natuurlijk is internet een geduchte concurrent. Maar heel vaak op één aspect: prijs. Als consument wil je niet afgaan op een mooi plaatje op je computer. Je wilt het product zien, voelen, uitproberen of de fiets lekker rijdt. Dat kan allemaal niet via internet. Een fietsspeciaalzaak in de eigen buurt is een enorm pluspunt. Daar moeten we accent op leggen. Dat neemt niet weg dat wij zelf op termijn wellicht ook iets met internet gaan doen. Maar ik ben nog te kort in deze functie om daarover uitspraken te kunnen doen.”

Marge

Het rendement staat onder druk, beseft ook Henk de Vreeze. “Dat geldt niet alleen voor de rijwielbranche. Retail heeft in Nederland een aantal magere jaren gekend. Het is mijn taak om het rendement te verbeteren. Dat kan alleen door heel nauw met onze franchisenemers samen te werken. Ik vind dat onze regiomanagers daar een belangrijke schakel in zijn. Zij zullen in de toekomst de franchisenemers bezoeken, niet vanuit een controlegedachte, maar vanuit een servicegedachte: hoe kan ik jou helpen om je bedrijfsvoering te optimaliseren, de kosten te verlagen en de omzet te verbeteren. Daarnaast vind ik het belangrijk dat franchisenemers elkaar in hun eigen regio regelmatig zien en spreken om van elkaars fouten, maar vooral van elkaars succes te leren.

Private label

“Eén van de manieren om het rendement te verbeteren is, het leveren van fietsen onder een eigen merknaam. De marges op een private label zijn aantrekkelijker dan bij een fiets van een bepaald ander merk. Voorwaarde is wel dat je voldoende fietsen moet kunnen leveren als er vraag naar is. Dat is in het verleden niet altijd het geval geweest. Dat kan natuurlijk niet. Wij hebben voldoende contacten met leveranciers die ervoor moeten zorgen dat als we een private label hebben, de levering gewaarborgd is.

Een andere manier waar ik heel nadrukkelijk naar kijk is de voorraad. Je ziet nu dat franchisenemers ongeveer iedere centimeter nodig hebben om hun voorraad op te slaan. In magazijnen, in schuurtjes, bij wijze van spreken op zolder. Ook weer vanuit de servicegedachte om de consument een breed assortiment te bieden. Ik bekijk nu of we daarin als Birecto een rol kunnen spelen door een deel van die logistieke functie over te nemen. Dat spaart niet alleen ruimte bij de afnemers - en dus ook kosten - maar hij hoeft ook minder te investeren in voorraad. Als we het slim aanpakken kunnen onze franchisenemers met een beperktere voorraad hetzelfde assortiment aanbieden. Wij moeten dan zorgen dat het op peil houden van zijn voorraad snel en adequaat gebeurt.

Na mijn vertrek bij Expert wilde ik een sabbatical inlassen. Maar lang thuis zitten is echt niets voor mij. Het begon al snel te kriebelen toen deze functie op mijn pad kwam. Er is niets mooiers dan te werken met en voor zelfstandige ondernemers die met liefde voor hun vak en vakmanschap iedere dag bezig zijn om hun boterham te verdienen. Ik vind het een voorrecht dat ik daarbij kan helpen.”

Lees meer over:
Bert Jongen Bert Jongen
Redacteur