De ideale Kvik-franchisenemer

Hij heeft een lange loopbaan in de keukenbranche achter de rug en begeleidde ook nog eens jarenlang franchisenemers van Kvik. Nu onderneemt Hans Zevenbergen zelf met die formule. 

Op zijn 24e begon hij met het verkopen van keukens. Hij werd al snel filiaalmanager bij Brugman Keukens. Toen dat bedrijf werd overgenomen vond hij het een goed moment om na 21 jaar zijn vleugels uit te slaan. Hans Zevenbergen keek om zich heen en had een goed gesprek met een ex-collega, die een winkel van de Deense meubelformule Kvik in Utrecht exploiteerde. Hij ging aan de slag als zijn rechterhand.
“Terug naar de basis”, noemt Zevenbergen die stap. “Ik had jarenlang leiding gegeven aan winkelteams en ging nu weer zelf verkopen. Bovendien was het midden in de crisis.” Dat deed hij drie jaar. Hij genoot van het contact met de klanten. Tegelijkertijd vroeg hij zich af: is dit wat ik nu echt wil? Nee, was zijn conclusie. 

Een vacature bij Kvik als begeleider van franchisenemers was zodoende een nieuwe uitdaging die op het juiste moment kwam. Hij werd uitgebreid gescreend en kwam uiteindelijk bovendrijven na de selectieprocedure. Tussen juli 2013 en eind 2017 was hij razend druk met het begeleiden van nieuwe ondernemers, ‘echt begeleiden’. “In alles: de inrichting, het opzetten van de business, de begeleiding voor en na de opening, het opnemen van orders, bestellen bij het hoofdkantoor, etcetera.” Zo startte hij samen met de franchisenemers verschillende vestigingen van Kvik op door het land.

Netwerk

Het waren werkweken van zo’n zestig uur en op zijn kilometerteller kwam er jaarlijks 80.000 bij. Is dit wat ik wil doen tot mijn 67e jaar? stelde hij zichzelf opnieuw de vraag. En ook toen deed zich een passende nieuwe uitdaging voor. De winkel van Kvik in Barendrecht kwam te koop. Nadat hij zijn interesse kenbaar maakte, stelde Kvik zich soepel en hulpvaardig op. De kandidaat had dan ook een ideaal cv voor een franchisenemer. “Ik moest toen snel schakelen. In twee weken tijd hebben we het op de rit gezet en ben ik gaan franchisen in Barendrecht.”

In januari 2018 startte hij. In het begin werkte hij nog harder dan hij al gewend was. Vaak zeven dagen per week, de winkel is immers de hele week open. Inmiddels heeft hij het aardig op de rit en veroorlooft zichzelf één vrije dag. En als het zo doorgaat komt die tweede vrije dag per week er ook nog wel aan. 

Het heeft wel een jaar geduurd voordat hij naar adem kon happen, vertelt hij. “Ik moest veel opnieuw organiseren en nieuwe lijnen uitzetten, qua magazijn, betalingen en goederenstroom.” Ook kwam er een nieuw personeelsteam. Van de bestaande groep medewerkers bleven er twee, de zes nieuwelingen vond Zevenbergen allemaal in zijn netwerk. Zo kwam zijn 25-jarige zoon als verkoper over van Kvik Rotterdam en strikte hij ervaren monteurs en verkopers. “Het is superbelangrijk om goede mensen om je heen te hebben”, weet hij. “Mensen die voor je willen werken en het ook leuk vinden. Het team maakt je succes.” 

Veelzijdig bestaan

Ondertussen is de business heel goed gegaan, stelt hij na bijna twee jaar vast. “De omzet is gelijk flink gegroeid en dat is natuurlijk prettig gezien de financiering. We hadden ook een goed businessplan en de tijd heeft meegezeten.” Want waar hij eens middenin de crisistijd opnieuw begon met keukens te verkopen, had hij ditmaal het economische tij helemaal mee.  

En hoe bevalt het leven als franchisenemer hem? “Ik ervaar het als een heel veelzijdig bestaan. Je bent als franchisenemer voor alles verantwoordelijk. Dat maakt het vak ook zo leuk. Het is heel afwisselend. De ene keer ben je bij een klant en een ander moment met de bank in onderhandeling. En je hebt overal invloed op.”

Dat laatste is een cruciaal verschil met het werknemersbestaan. Het werkethos is niet anders geworden, benadrukt hij. “Ik heb altijd al gewerkt alsof het voor mijn eigen bedrijf was. Maar nu is het wel echt van mezelf. Dat geeft toch een groter gevoel van vrijheid en ik neem nu de beslissingen. Dat is fijn.”

Onderscheidend

Het smaakt zelfs naar meer. Uitbreiden in de regio Spijkenisse staat op zijn agenda. “Eind volgend jaar willen we daar openen. Het wordt een satellietwinkel, een tweede verkooppunt. Die mogelijkheid biedt het businessmodel van Kvik. Zo kunnen we meer omzetgroei halen.”

Het magazijn is en blijft in Barendrecht. Daar komen keukens en onderdelen binnen vanuit Denemarken. Ook de voormontage kan daar plaatsvinden. De pakketten kunnen ook ter zelfmontage bezorgd worden bij de klant, of een Kvik-monteur verzorgt de gehele installatie bij de klant. 

De keuze uit deze drie serviceniveaus onderscheidt Kvik van concurrenten, vindt Zevenbergen. En dat geldt ook voor andere punten. “We zijn succesvol omdat we niet onderhandelen. We hanteren netto prijzen en open offertes. We doen het op een vriendelijke manier. Daarnaast blijkt het Scandinavische design onderscheidend te zijn in de markt. We hebben alles bij elkaar net een iets ander verhaal dan de buren en daar verkopen we wel keukens mee.”

Het leven lacht hem dus toe. Ondertussen denkt hij vooruit. Hij let op zijn kosten en heeft een buffertje opgebouwd mocht de onvermijdelijke economische dip plaatsvinden.      
Dan weet hij zich ook gesteund door de franchisegever. “Het is een heel plezierige club mensen om mee te werken. Je kunt echt op ze bouwen.”
 

Lees meer over:
Hans Veltmeijer Hans Veltmeijer
Redacteur
Bekijk ook