Hoe start ik een franchise?
Veel mensen koesteren de droom van zelfstandig ondernemerschap, vanwege de aantrekkingskracht van vrijheid, het nemen van risico's, financieel succes, autonome besluitvorming, creatieve vrijheid en het zelf de touwtjes in handen hebben. Hoewel zelfstandig ondernemen zeker aantrekkelijk kan zijn, is het van cruciaal belang om niet overhaast te handelen. Een grondige voorbereiding is noodzakelijk, zodat je goed begrijpt wat er op je afkomt.
Waarom een franchise overwegen?
Het begint vaak met een idee, het maken van plannen, discussies en dan komen de slapeloze nachten. Talloze ideeën passeren de revue, dus het is van groot belang om zorgvuldig onderzoek te doen naar de markt waarin je wilt starten. Als je huiverig bent om je eigen idee te realiseren en opziet tegen het onderzoeken van marktpotentieel, het bedenken en ontwikkelen van een marketingstrategie, het bouwen en onderhouden van een website, het aanvragen van financiering, enzovoort, dan is franchise wellicht een overweging waard.
Een franchiseformule is gespecialiseerd in het opleiden en begeleiden van beginnende ondernemers. Hoewel je binnen het kader van een franchiseformule opereert, vergroot dit je kans op succes. Immers, een bestaande formule heeft zich al bewezen en je hebt meteen talloze collega's die dezelfde passie delen.
Belangrijke aandachtspunten:
Dit zijn de zeven belangrijkste aandachtspunten volgens Remco Robelus, oprichter van Spare Rib Express, voordat je aan de slag gaat:
1. Grondig onderzoek en selectie van een franchisegever: Het is essentieel om uitgebreid onderzoek te doen naar verschillende franchisegevers en de betreffende sector. Kies een franchisegever met een bewezen succesvol bedrijfsmodel, sterke ondersteuning voor franchisenemers en een uitstekende reputatie.
2. Kapitaalvereisten: Franchisen vereist doorgaans een bepaald kapitaalbedrag om te investeren. Banken kunnen financiering verstrekken, maar verwachten vaak dat je ook eigen kapitaal inbrengt. Informeer naar het vereiste minimumbedrag om te starten.
3. Ondernemingsplan: Het opstellen van een gedetailleerd ondernemingsplan is van vitaal belang. Dit plan moet je bedrijfsstrategie, doelen, marktanalyse, concurrentieanalyse, financiële prognoses en andere relevante informatie omvatten.
4. Ondernemersvaardigheden: Als franchisenemer moet je over uitstekende ondernemersvaardigheden beschikken, waaronder leiderschap, managementkwaliteiten, probleemoplossend vermogen, klantgerichtheid en uiteraard de bereidheid om hard te werken. Ervaring in de specifieke branche is niet altijd vereist.
5. Franchiseovereenkomst: Na het kiezen van een franchisegever, zal je een franchiseovereenkomst moeten ondertekenen. Dit juridisch bindende contract legt de voorwaarden en verplichtingen van zowel de franchisenemer als de franchisegever vast. Het is van groot belang dit contract grondig te bestuderen en indien nodig juridisch advies in te winnen.
6. Training en ondersteuning: Veel franchisegevers bieden training en voortdurende ondersteuning aan franchisenemers. Zorg ervoor dat je begrijpt welke training en ondersteuning beschikbaar zijn en hoe deze je kunnen helpen bij het opzetten en runnen van je franchisebedrijf.
7. Locatie en vestiging: Afhankelijk van het type franchisebedrijf dat je wilt starten, dien je een geschikte locatie te vinden en de benodigde stappen te ondernemen om de vestiging te openen. Dit kan het huren of kopen van een pand, het verkrijgen van vergunningen en licenties, en het inrichten van de winkel of het kantoor omvatten.
De franchisegever kan je voorzien van alle benodigde informatie en ondersteuning:
Spare Rib Express heeft momenteel 76 bezorgrestaurants verspreid over het hele land en staat klaar om je te helpen bij het verwezenlijken van je ondernemersdroom. Aarzel niet om vrijblijvend contact op te nemen via franchise@spareribexpress.nl.
Ben je geïnteresseerd of heeft het bovenstaande verhaal je aandacht getrokken? Klik dan hieronder om de franchisebrochure vrijblijvend aan te vragen!