Een goed begin is het halve werk. Zeker ook met personeel

Eindelijk, de versoepelingen zijn ingezet. Helemaal terug naar normaal duurt nog even. Maar er is vooruitgang. En als er iets is dat ondernemers in mijn ogen typeert, is het dat ze vooruit willen. Altijd en hoe dan ook. Dat is voor steeds meer ondernemers gelukkig ook stap voor stap weer mogelijk. En wat dan niet kan ontbreken, is de kracht van goed personeel. 

De kracht van goed personeel

Personeel, aardig wat ondernemers zien het als noodzakelijk kwaad. Je wordt ondernemer om te ondernemen en toch niet om werkgever te zijn en personeel te managen? Een interessante gedachte. Groeien op eigen kracht kan heel goed. Tot een bepaalde hoogte. Want ook de meest succesvolle ondernemers hebben maar twee handen en 24 uur in één dag. En de succesvolste ondernemers die ik spreek, waaronder ook franchisenemers, hebben nog iets gemeen. Ze hebben personeel. Personeel waar ze van op aan kunnen in goede tijden én dat hun mannetje staat en begripvol en meedenkend is in onzekere en uitdagende tijden. Die kracht, die van de juiste en betrokken medewerkers, is vaak het gevolg van sterk werkgeverschap. 

Ondernemingsplan check! Werkgeversplan..?

Als je hebt besloten te gaan ondernemen, zelfstandig of bijvoorbeeld als franchisenemer, begint het echte werk. Ten grondslag ligt vaak een ondernemings- of businessplan. Nodig voor een financiering en/of om te onderbouwen hoe jij het runnen van je zaak voor je ziet en je zaak winstgevend gaat maken. Jouw ondernemersdoelen en ambitie duidelijk op papier. 

Zo duidelijk als deze doelen vaak op papier staan, zo minimaal hebben (startende) ondernemers vaak nagedacht over personeel. En hoe dit kan bijdragen aan het, versneld, bereiken van deze doelen. En als je personeel al wel voorziet in jouw ondernemersverhaal, hoe ziet dat er dan uit? Weet jij hoe de organisatie van je personeelszaken en samenstelling van je personeelsbestand (vast, flex of een combi) het meest effectief en kostenefficiënt is? 

Accountant en werkgeverspartner

Zo essentieel als een accountant door menig startend ondernemer of franchisenemer wordt gezien, zou je een werkgeverspartner ook kunnen beschouwen. De meeste accountants kunnen je, naast je financiële administratie, prima helpen met de salarisadministratie van eventueel personeel.

Maar.. kunnen zij je ook goed adviseren over de meest optimale samenstelling van je personeelsbestand als het gaat om risico en kosten in combinatie met het bijdragen aan je ondernemersdoelen? En, zijn zij ook continu en volledig op de hoogte van alle veranderende wet- en regelgeving omtrent personeel? Want daar komt de nodige expertise bij kijken kan ik je uit ervaring vertellen. Wat ik je ook uit ervaring kan vertellen is dat de kracht van personeel, goed werkgeverschap en de benefits van het inschakelen van een partner op dit gebied echt wordt onderschat. En dat is jammer, want het kan je veel opleveren én besparen. 

Een goed begin is het halve werk

Dus waarom niet naast je ondernemingsplan ook een werkgeversplan (laten) maken? Een plan met daarin de optimale samenstelling van je (toekomstige) personeelsbestand beschreven. Met de uitgangspunten voor goed werkgeverschap vastgelegd. Allemaal op basis van werkgeversdoelen die zijn afgeleid van jouw ondernemingsdoelen. Zodat jij met de kracht van personeel nog sneller je ambitie als franchisenemer kan waarmaken. 

Word een sterke werkgever en zo een succesvollere franchisenemer

Zoals ik in eerdere columns al eens heb aangegeven, geloof ik heilig in de kracht van goed werkgeverschap. Niet alleen omdat ik adviseur ben bij Please, maar ook omdat dit merkbaar positief effect heeft op de ondernemingen van onze opdrachtgevers. Dus ik zou zeggen; investeer niet alleen in een ondernemingsplan, maar óók in een werkgeversplan! Wij maken dit graag samen met je. Gratis en vrijblijvend. 

Want, een goed begin is immers het halve werk. 

Arno van Helvoirt
Adviseur Please 

Lees meer over:
Arno Please adviseur Arno van Helvoirt
Please adviseur
Stel je vraag aan Arno van Helvoirt
CAPTCHA