Etos-man tussen Belgen en Duitsers

Jan Salomé is ruim tien jaar franchisenemer in Zeeuws-Vlaanderen. Hij voelt zich helemaal thuis bij de formule Etos maar ervaart wel grote verschillen in de drie vestigingen die hij heeft. Over de strijd tegen een leeglopende binnenstad in Hulst en Oostburg en het grote succes in Breskens.  

In 2005 namen Jan en Margot Salomé-Huisman de twee vestigingen van Etos over van de vader van Margot. Huisman-senior was midden jaren negentig als franchisenemer van DA begonnen.  Jan werkte al mee in die winkels in Oostburg en Hulst en daarvoor werkte hij in een zaak voor huishoudelijke artikelen. Binnen de middenstand was zijn overgang naar het franchisenemerschap dus een geleidelijke en een vanzelfsprekende.  Zijn schoonouders hielpen de twee startende ondernemers op weg. 

Drie jaar later volgde een derde vestiging, in het toeristische Breskens. Die stap bleek een schot in de roos. De winkel is gelegen in een nieuw klein winkelcentrum met verschillende formules en naast een supermarkt. En ook nog eens in het centrum van Breskens. Het is echt een succes, vertelt Salomé. Een succes dat de prognoses van het hoofdkantoor overtreft. “Vanaf Pasen tot en met eind september is het hier veel drukker dan normaal. Etos zat er flink naast, want ze hadden geen rekening met de invloed van het hoogseizoen gehouden.” Hij vindt het dan ook prima dat al die vakantiehuisjes aan de kust bijgebouwd blijven worden. De vooral Duitse toeristen weten zijn drogisterij in Breskens te vinden. 

Leeglopende binnensteden

De situatie in het tien kilometer verder in het binnenland gelegen Oostburg is totaal anders. Hier druppelt de invloed van het toerisme aan de met prachtige stranden gezegende kust maar heel mondjesmaat door. Zo is de omzet in Breskens in de zomermaanden 50 procent hoger dan in Oostburg, terwijl die cijfers in de wintermaanden gelijk zijn. Daarbij komt dat nieuwe winkelprojecten vooral buiten het centrum worden gerealiseerd. De binnenstad loopt leeg en daar lijdt ook Salomé onder. “Wij hebben er in de binnenstad weinig profijt van als de mensen hun boodschappen aan de buitenzijde van Oostburg doen.”     

Dezelfde problematiek speelt in Hulst, aan de Belgische grens. “Daar is een nieuwe supermarkt geopend bij het station en dat merken wij wel. De omzetten lopen terug door de leegstand in de binnenstad. Er is nog maar één winkelstraat over.” Hij heeft zijn stem binnen de lokale politiek de afgelopen jaren laten horen, als voorvechter voor een levendig centrum.
Breskens is een mooi voorbeeld hoe het ook anders kan. De investeringen in nieuwe winkelpanden in het centrum hebben een magneetfunctie en zorgen voor reuring in het hart van de plaats. 

Duitsers en Belgen

Waar hij in Breskens en in mindere mate Oostburg veel Duitse klanten verwelkomt, bestaat zijn klantenbestand in Hulst voor 40 procent uit Belgen. Die komen veelal om geneesmiddelen en vitaminepreparaten te kopen. Want de prijzen voor deze producten liggen in hun eigen land heel anders. “Een doosje paracetamol kost bij ons 99 cent en in België 5,90 euro.”
Jan Salomé heeft zijn assortiment in Hulst daar dan ook op aangepast. En dat kan binnen de formule van Etos. “Er is gelukkig ruimte voor eigen keuzes. Zo verkopen we in Breskens weer producten voor een andere doelgroep. Het publiek van de jachthaven daar verwacht immers een extra hoge kwaliteit.” De taken zijn goed verdeeld binnen het ondernemende gezin. Jan heeft de algemene leiding en is afwisselend in de drie vestigingen te vinden. Margot runt de winkel in Oostburg, dichtbij huis en bij de scholen van hun twee kinderen. “We doen alles in goed overleg”, aldus Jan.

Investeringsplannen

Over de formule heeft hij niets dan lof. “We worden erg goed geholpen door Etos. We krijgen veel steun waardoor we de winkels eenvoudig draaiende kunnen houden. Ik ben ook heel tevreden over de communicatie naar de klant, de acties, de nieuwe producten en de opleidingen voor het personeel. Daarnaast komen mensen van het hoofdkantoor regelmatig langs in de winkels.” Hij is ondertussen een echte Etos-man geworden, maar dat biedt nog geen garanties voor de toekomst. “Ik blijf Etos maar je weet nooit hoe een koe een haas vangt. Er zijn wel een paar formules die ik leuk vind, waaronder Shoeby. En HEMA vind ik nog steeds een geweldige formule. Het zou kunnen, naast Etos.”

Uitbreiden met nog een drogisterij zit er niet in. “Daarvoor is het een te klein gebied, dat is al dichtgebouwd met Etos. En naar het zuiden, in België, zitten we niet.” Zijn vestiging in Breskens eindigde vorig jaar in de top 20 van beste Etos-winkels van Nederland. En dit jaar staat de winkel op een voorlopige plek 7. Hij heeft wel investeringsplannen in het bruisende Breskens. “Naast het winkelcentrum staat een appartementencomplex. Het pand eronder gaan wij huren en doorverhuren aan een franchiseformule.”

Minibio Jan Salomé

Naam: Jan Salomé (48)
Formule: Etos
Gestart als franchisenemer: in 2005 met twee vestigingen in Hulst en Oostburg, in 2008 derde winkel in Breskens
Aantal medewerkers: 33
Gezinssituatie: getrouwd met Margot (43) en samen een dochter (15) en een zoon (13)
Hiervoor werkzaam als: medewerker in een winkel met huishoudelijke artikelen in Breskens.
Hobby’s: muziek, saxofonist in een jazzband en in de twaalfkoppige popgroep Size Matters
Tip voor starters: geef je eigen lokale draai aan de formule