DOEgres verdient herkansing

Het tweede DOEgres dat op 29 oktober in Utrecht zou plaatsvinden, werd door de organisatie wegens gebrek aan diversiteit van formules afgelast. Dat staat in schril contrast met het succes van de eerste editie vorig jaar in Eindhoven. Aanvankelijk verliep het aantal inschrijvingen voortvarend. Franchise+ sprak met een aantal franchisenemers over de mogelijke oorzaken.

“Jammer dat het niet is doorgegaan”, stelt Sophie Makker, Etos-franchisenemer uit Hilversum. Zij was aanwezig bij het eerste DOEgres in Eindhoven en had zich ook ingeschreven voor de tweede editie. “Ik vond het eerste DOEgres heel informatief, nuttig en ook leuk. Ik heb gesprekken gevoerd met franchisenemers uit heel andere branches. Je leert van elkaars ervaringen. Los van de specifieke branches, zijn er toch ook veel zaken die gelden voor alle franchisenemers uit verschillende branches. Misschien dat het tijdstip lastig was. In week 44 begon voor ons de voorbereiding op Sinterklaas en de Kerst. Misschien heeft dat een aantal franchisenemers ervan weerhouden om zich in te schrijven. Ik zou de organisatoren aanraden om met het initiatief door te gaan. Wellicht op een ander moment, bijvoorbeeld in mei of zo.”

Haar mening wordt gedeeld door Leon Smeets, directeur van Uniglobe Business Travel Event uit het Limburgse Linne: “Het DOEgres van vorig jaar heb ik als zeer leerzaam ervaren. Te meer ook omdat ik op dat moment pas twee jaar franchisenemer was. En natuurlijk is elke winsituatie die je kunt opdoen tijdens zo’n congres meegenomen. Je kunt ervaringen uitwisselen met collega-franchisenemers uit andere ketens over marktontwikkelingen, marktbewerking, systemen en processen. Je hoeft natuurlijk niet het wiel opnieuw uit te vinden. Met name is ook interessant welke valkuilen en teleurstellingen ervaren en vermeden kunnen worden op het operationele vlak. Ik had mij al heel vroeg ingeschreven. Maar toen ik mij begon af te vragen waarom het deelnemersgeld nog niet was ingehouden van mijn rekening kwam de mededeling dat het congres was afgelast.” Hij heeft wel een aantal tips voor de organisatie: “De organisatoren zullen erin moeten slagen om een gezonde mix van deelnemers te krijgen van alle mogelijke franchiseketens. Het programma moet uitnodigen om een winsituatie te creëren voor de deelnemers. En de inleiders en discussieleiders moeten natuurlijk wel boven de materie staan en duidelijk toegevoegde waarde hebben. Iedereen is wel geïnteresseerd in best practices, benchmark, operational excellence et cetera. Kortom, we moeten maximaal van elkaar leren.”

Teleurstelling

Voor het bestuur van de Stichting Franchisenemers Nederland (SFN) onder leiding van Jan van Vliet was het een grote teleurstelling om het DOEgres af te lasten: “In september waren we nog optimistisch over het aantal aanmeldingen. Ik gaf toen in de column in jullie blad aan dat ik er niet van wakker lag dat we het noodzakelijke aantal inschrijvingen nog niet bereikt hadden. We hebben als SFN de laatste weken voorafgaande aan de bijeenkomst keihard gewerkt om het aantal van vorig jaar te overtreffen. We hebben veel organisaties bezocht en met veel mensen gesproken. Overal werden onze ideeën met enthousiasme ontvangen. Ondanks de positieve reacties in de gesprekken schreven er te weinig formules in om tot een goede uitwisseling te komen. Wij moeten als SFN nog evalueren waar het precies aan lag. Wij geloven nog steeds dat er behoefte is aan een trefpunt waar franchisenemers van elkaars ervaringen leren. Het bestuur gaat zeker niet bij de pakken neerzitten. Wij gaan met sponsoren en andere mensen uit de franchisebranche om de tafel zitten om te bekijken of en op welke manier we een volgend DOEgres kunnen realiseren.”

Lees meer over:
Bert Jongen Bert Jongen
Redacteur