Denk na over uw rechtsvorm

Als accountants en belastingadviseurs zien wij bij onze klanten alle soorten rechtsvormen en bedrijfsstructuren de revue passeren. Steeds weer blijkt dat het verstandig is beiden periodiek te beoordelen.

Rechtsvormen

Er zijn diverse rechtsvormen. Meest voorkomend zijn de eenmanszaak, de vennootschap onder firma en de besloten vennootschap (BV). Minder voorkomende rechtsvormen zijn bijvoorbeeld de commanditaire vennootschap en de coöperatie. Voor alle rechtsvormen geldt dat er één of meer filialen in uitgeoefend kunnen worden.

Belangrijke overweging om de onderneming als BV te voeren is de wens privé en zakelijk te scheiden. Aansprakelijkheden en de aanwezigheid van personeel spelen hierbij een rol. Afhankelijk van het winstniveau kan het echter evengoed aantrekkelijk zijn de onderneming als eenmanszaak te voeren. Dit hangt onder andere af van de toe te passen ondernemersfaciliteiten in de inkomstenbelasting. De stand van de wetgeving speelt hierbij uiteraard een rol. Wat twee jaar geleden fiscaal ‘goed’ was, hoeft dat vandaag niet meer te zijn. Overigens maakt de wetgever het over het algemeen mogelijk om van de ene naar de andere rechtsvorm te switchen zonder directe fiscale gevolgen.

Ondernemingsvorm en/of bedrijfsstructuur aanpassen

De opstart is het geijkte moment om na te denken over de passende rechtsvorm en - in het geval van meerdere vestigingen - bedrijfsstructuur. Vervolgens is het zaak de rechtsvorm en de bedrijfsstructuur te monitoren en zonodig aan te passen, geen enkele ondernemer zit immers stil. Omstandigheden kunnen en zullen dus wijzigen.

Enkele voorbeelden waarbij het kan lonen de rechtsvorm en/of bedrijfsstructuur aan te passen zijn de volgende:

  • Bij toename van de activiteiten (meer aansprakelijkheden, personeel, et cetera) vindt vaak een switch plaats van eenmanszaak naar BV.
  • Bij meerdere vestigingen kan het de moeite lonen één BV per vestiging te hebben om meermaals te profiteren van het opstarttarief van de vennootschapsbelasting van 20% tot een winst van € 200.000. Over het meerdere is immers 25% belasting verschuldigd. Voorbeeld: een franchisenemer heeft twee vestigingen met een totale winst van € 340.000 waarbij het Amsterdamse filiaal € 180.000 winst maakt en het Rotterdamse filiaal € 160.000. Het onderbrengen van de filialen in afzonderlijke BV’s leidt in dit voorbeeld tot een belastingbesparing van € 7.000.

 

 

 

Eén BV

 

BV Amsterdam

BV Rotterdam

Winst vóór belastingen

 

340.000

 

180.000

160.000

Belasting 20%

 

40.000

 

36.000

32.000

Belasting 25%

 

35.000

 

-

-

Belasting totaal

 

75.000

 

68.000

  • Eén BV per vestiging kan de eventuele verkoop van een afzonderlijk filiaal vergemakkelijken. Als dat het doel is wordt doorgaans tevens een houdster BV opgericht.

Belasting besparen

Er bestaat geen beste rechtsvorm of bedrijfsstructuur, dit is mede afhankelijk van de voorkeur van de individuele ondernemer. De meeste ondernemers betalen echter liever niet méér belasting dan nodig. Tijdig nadenken over de passende rechtsvorm en bedrijfsstructuur kan daarom behoorlijk de moeite lonen. Bespreek dit gerust met uw accountant.

Lees meer over:
Franchise+ Franchiseplus
Redactie