Binnen 36 uur was het benodigde bedrag bereikt

Werner van Damme heeft samen met zijn partner Jorden Kolditz dankzij crowdfunding de Délifrance-vestiging in Vlissingen overgenomen. Waar de bank focuste op de risico’s, zagen de adviseurs en franchise-experts van crowdfundplatform Capital Circle een solide financieel plan.

Ondanks het feit dat Werner van Damme al 19 jaar als adviseur bij een bank werkt, bleek financiering van de overname via de bank op onverwachte barrières te stuiten. “Banken zetten cijfers in modellen en vergelijken die met je benchmark. Als je niet in de kadertjes past, word je niet gefinancierd”, vertelt hij. In dit geval werden de cijfers van de Délifrance-vestiging vergeleken met die van horecalunchrooms. “Oók al ben je een franchise.” 

Tijdens de franchisebeurs Onderneem ‘t! had Van Damme al de eerste gesprekken gehad met Délifrance en een seminar van Capital Circle gevolgd. Hij voelde meteen vertrouwen. “Het proces is van het begin af aan duidelijk. Welke informatie nodig is en welke stappen moeten worden gezet.” Eerst kijken de controllers van Capital Circle naar de financiële onderbouwing en vervolgens geven de onafhankelijke risk managers van Creditreform een ranking. Het voordeel is dat investeerders goed kunnen inschatten welk risico ze lopen. “Het financiële gedeelte is al beoordeeld.”

Financieringsarrangementen

Capital Circle biedt samen met franchiseformules zogenoemde financieringsarrangementen aan, die zijn gebaseerd op ‘kant-en-klare’ afspraken, vertelt Cor de Graaff van Capital Circle. “We kijken hoeveel eigen vermogen de franchisenemer inbrengt, hoe de begroting eruit ziet, of er een onafhankelijk locatieonderzoek is en naar de afspraken over zekerheden.” 

Van Damme en Kolditz zijn de eerste Délifrance-franchisenemers die via Capital Circle zijn gefinancierd. “De franchiseorganisatie biedt geen extra zekerheden, maar ze hebben op de achtergrond wel meegekeken. Van eerste kennismaking tot plaatsing op het crowdfundplatform ging heel snel”, vertelt hij. Capital Circle vroeg om een begroting, een resultatenrekening van drie jaar en een balans en toelichting. “Het zit in mijn aard en achtergrond om informatie snel aan te leveren. Ik weet wat ze vragen en waarom ze het vragen.”

De minimuminleg van investeerders is vijfhonderd euro. Een van de voorwaarden voor financiering is dat de ondernemer zelf vijf mensen aandraagt die bereid zijn om in het project te investeren, vertelt Van Damme. “Er wordt verwacht dat je in je eigen omgeving commitment zoekt.” 

Het leukste van het crowdfundingproces is het filmpje voor op de site, blikt Van Damme terug. “In woord en beeld verkoop je jezelf kort en krachtig aan de ‘crowd’. Waarom wil je het? Waarom zou iemand investeren in het project? Je presenteert je aan heel veel mensen en geeft jezelf echt bloot.” Samen wisten ze het verhaal goed over te brengen, binnen 36 uur was het doelbedrag van € 96.000 bereikt en hadden 81 mensen ingeschreven op het crowdfundingproject.”

Hans Pieters Hans Pieters
Financieel journalist en ondernemer
Bekijk ook