Is een auto van de zaak als franchisenemer wel slim?
Sta je op het punt om als franchisenemer te starten of ben je net begonnen? Dan komt de vraag al snel of je een auto van de zaak moet nemen. Klinkt misschien aantrekkelijk, want ja, zakelijk rijden lijkt vaak voordeliger dan alles uit eigen zak betalen. Maar hoe zit het nou echt? Zo kun je beter je autoverzekering zakelijk afsluiten, zodat je ook de BTW kunt terugvorderen.
Wanneer is het zakelijk en wanneer niet?
Niet elke auto die je gebruikt voor werk is automatisch een auto van de zaak. Rijd je er alleen mee naar klanten, maar verder niets privé? Dan valt dat meestal onder zakelijk gebruik. Gebruik je de auto ook in het weekend of voor de boodschappen? Dan heb je officieel een auto van de zaak. En dat betekent dat je te maken krijgt met regels over bijtelling en belasting. Rijd je minder dan 500 kilometer per jaar privé, dan heb je nog een maas in de wet. Maar gebruik je de auto veel breder, dan ziet de Belastingdienst het al snel als privégebruik.
Wat moet je regelen?
Gebruik je een auto van de zaak ook privé? Dan moet je goed bijhouden hoeveel kilometers je rijdt. Niet zo’n fan van administratie? Jammer dan, want zonder sluitende rittenregistratie rekent de Belastingdienst gewoon een standaardbedrag aan bijtelling. Zelfs woon-werkverkeer wordt gezien als privérit. Dus ja, alles netjes bijhouden is echt nodig. Doe je dat niet, dan betaal je makkelijk onnodig te veel.
Wat kun je aftrekken?
Als de auto op naam van je bedrijf staat, komt hij op de balans. Dan mag je ook allerlei kosten aftrekken, zoals onderhoud, brandstof, parkeerkosten en afschrijving. Vergeet ook je verzekering niet. Een autoverzekering zakelijk is verplicht als de auto zakelijk geregistreerd staat. Het loont de moeite om verzekeringen goed te vergelijken, bijvoorbeeld via partijen als JW verzekeringen, die gespecialiseerd zijn in zakelijke dekkingen.
Een bus in plaats van een auto?
Rijd je liever in een bus omdat je materialen of gereedschap moet vervoeren? Dan gelden grotendeels dezelfde regels. Vergeet alleen niet om je zakelijke bus goed te verzekeren, want het risico en de dekking verschillen nogal ten opzichte van een personenauto. De premie hangt af van het soort bus en hoe intensief je hem gebruikt.
Lease of kopen
Geen zin in een grote investering ineens? Dan is leasen misschien iets voor jou. Bij operational lease huur je eigenlijk de auto. De leasemaatschappij blijft eigenaar en jij betaalt een vast bedrag per maand. Alles wat je betaalt is aftrekbaar, behalve natuurlijk de kosten voor privégebruik. Bij financial lease koop je de auto op afbetaling. Dan mag je wél afschrijven, maar de aflossing zelf is niet aftrekbaar. De rente en onderhoudskosten dan weer wel.
Privé of toch zakelijk?
Rijd je vooral veel voor je werk? Dan loont het vaak om de auto zakelijk te houden. Je kunt dan veel kosten aftrekken en btw terugvragen. Maar gebruik je hem vooral privé en maar af en toe voor je onderneming? Dan kun je beter kiezen om hem privé te houden en per zakelijke kilometer te declareren. Dat scheelt een hoop gedoe met bijtelling.
Bijtelling
Bijtelling draait om een percentage van de cataloguswaarde van de auto. Meestal is dat 22 procent, tenzij je een milieuvriendelijke auto hebt. Bij een auto van 30.000 euro betaal je dan dus ruim 6.000 euro bijtelling per jaar. Dat bedrag wordt bij je inkomen opgeteld, waar je gewoon belasting over betaalt. Tenzij je een eigen bijdrage betaalt aan je werkgever, die mag je dan weer aftrekken van de bijtelling.