Zuster Evie geeft Coronakorting op franchisefee

Zuster Evie BV heeft afgelopen vrijdag 30 oktober aan haar franchisenemers laten weten dat ze vanaf 1 januari 2021 hun normale fee-indexatie zullen krijgen doorberekend, maar kondigt gelijktijdig een korting op de fee aan zolang de corona crisis duurt.

“We realiseren ons dat onze franchisenemers het moeilijk hebben. Waar we de eerste golf nog aardig konden opvangen door te faseren en de broekriem aan te trekken, is de tweede lock-down voor ons een echte tegenvaller.” aldus Franka Verriet, operationeel directeur Zuster Evie. “Met onze foodgifts is het vierde kwartaal, het moment van kerstmarkten, personeelsgeschenken en de feestdagen in familiekring voor ons het financiële hoogtepunt van het jaar. Het is dan ook een financiële klap die we lang gaan voelen nu bijna alles geannuleerd is. Ook als franchisegever zien we dat de omzet bij onze franchisenemers terugloopt. Bij Zuster Evie ondernemen we echt samen, vanuit onze sisterhood gedachte. Hun probleem is dus ook het onze. Normaal gesproken verhogen we jaarlijks de franchisefee om in lijn te blijven met de inflatie maar dat vonden we dit jaar onverantwoord.

We hebben er daarom voor gekozen om in eigen vlees te snijden als hoofdkantoor. In goed overleg met onze verhuurder hebben we ons huurcontract van ons hoofdkantoor opgezegd en gaan terug naar de basics, een kleine ruimte in een bedrijfsverzamelgebouw in plaats van een eigen pand. De vaste lasten die we hiermee besparen geven we door aan onze franchisenemers.”

Zuster Evie BV koppelt de fee-verlaging aan de scenario’s van het RIVM. Hoe strenger de lock-down, hoe meer korting op de fee. Elke 30ste van de maand wordt gekeken in welk scenario het land zich bevindt. Die korting wordt vervolgens op de maandelijkse fee factuur gecrediteerd. Korting loopt van 0% tot 7% en geldt alleen voor het landelijke scenario. “Omdat we met regio’s werken, zullen we het systeem moeten herijken als we naar een regionale aanpak gaan, maar voorlopig gaan we eerst maar eens gewoon beginnen. We hopen dat andere franchisegevers ons voorbeeld volgen en hun franchisenemers centraal zetten. Uiteindelijk is een mooi hoofdkantoor vooral een nice to have maar met elkaar door deze crisis komen veel meer waard”, aldus Eline Tromp, formuledirecteur Zuster Evie.

Over Zuster Evie en haar producten

  • Zuster Evie is opgericht in 2014 en een franchiseorganisatie sinds 2015.
  • Franchisenemers, de zusters, werken vanuit hun eigen huis in hun eigen regio aan een assortiment Toffe Toetjes (desserts op basis van hangop), Zalige Zoetigheden (huisgemaakt snoepgoed) of Puike Potten (foodgifts) en maken zo van hun kookhobby hun beroep, geholpen door het hoofdkantoor met een assortiment van meer dan 100 SKU’s, trainingen en marketingondersteuning.
  • Zuster Evie heeft 28 franchisenemers van Zeeland tot Delfzijl!
  • Op 1 na zijn dit allemaal vrouwen. Zuster Roland uit Sint Maartensdijk is de eerste mannelijke franchisenemer van de formule. Hoewel de formule uitdrukkelijk voor alle jonge ouders bedoeld is, blijkt dit met name aantrekkelijk voor vrouwen.
  • De jongste zuster is 29 en de oudste zuster is 59.