Winkeliers verwachten 900 miljoen Kerstomzet

Het belooft een drukke kerst te worden voor winkeliers. Detailhandel Nederland verwacht circa 900 miljoen extra kerstomzet, dat is een groei van 7% ten opzichte van 2016. 

Er zijn dit jaar veel koopdagen waardoor de consument massaal in de winkelstraat te vinden is om cadeaus aan te schaffen voor onder de kerstboom. De piek verwacht Detailhandel Nederland op vrijdag, zaterdag en zondag. Naar verwachting geeft de consument gemiddeld €130,- uit per huishouden. 

“We zitten weer op het niveau van voor de crisis, misschien zelfs wel hoger. Het consumentenvertrouwen blijft toenemen, net als de werkgelegenheid. Het geld rolt de winkelstraten in en niets lijkt te gek. Navraag bij de leden leert ons dat wij de voorspelling aandurven dat er dit jaar circa 900 miljoen euro extra uitgegeven wordt aan lekker eten en mooie cadeaus. Prachtige cadeauverpakkingen maken het geheel compleet”, aldus Sander van Golberdinge, directeur Detailhandel Nederland. 

40% Meer omzet

Supermarktketen Jumbo rekent op minstens 10 miljoen bezoekers in de winkels in week 51, waarbij zaterdag 23 december de drukste dag van het jaar belooft te worden. Bovendien rekent Jumbo op bijna een verdubbeling van het aantal online bestellingen ten opzichte van vorig jaar. In totaal denkt Jumbo in de week voor Kerst 40% meer omzet te draaien dan in een reguliere week.

“Kerst is een drukke periode, maar we werken er samen hard aan om onze klanten hun boodschappen tijdig, compleet en van de hoogst mogelijke kwaliteit te kunnen bezorgen”, vertelt Roy van Keulen, Directeur Online bij Jumbo Supermarkten. “Het is verstandig nu al een tijdsslot te bepalen voor de bezorging.”

Koopzondag

Circa 85% van de gemeenten staat een koopzondag toe op 24 december. Nog nooit deden er zoveel mee aan de koopzondag. In sommige gemeenten mogen winkeliers speciaal vanwege de kerstdrukte nu ook in de ochtend open. Een aantal gemeenten heeft de zondag alsnog vrijgegeven. In Harderwijk is de topdrukte aanleiding om voor het eerst in de historie een koopzondag toe te staan. Ook Zwolle heeft alsnog ingestemd met een koopzondag voor kerst. In bijvoorbeeld Apeldoorn mogen winkeliers anders dan gebruikelijk reeds open op de zondagochtend. 

60% van de gemeenten staat sowieso toe dat winkeliers op (bijna) alle zondagen van het jaar open mogen. In 25% van de gemeenten mag dat af en toe, met inbegrip van de laatste zondag voor kerst. Sander van Golberdinge reageert: “De decembermaand is voor sommige winkeliers niet alleen de drukste tijd van het jaar, maar kan ook het verschil betekenen tussen winst en verlies. De gemeenten die meewerken aan ruimere openingstijden zijn dan ook te prijzen.”

Bekijk ook