Wat wordt de drukste winkeldag in 2017?

Ieder jaar vindt een stevige druktepiek in december in de fysieke winkelstraat plaats. Landelijk bleek in 2016 niet zaterdag, de dag van kerstavond, maar vrijdag 23 december de drukste winkeldag van 2016 te zijn geweest. Zaterdag 24 december was zelfs nog iets rustiger dan zaterdag 17 december, hetgeen wellicht met de kerstavondactiviteiten te maken had.

Drukste winkeldag

De drukste winkeldag zal, volgens Bureau RMC, met stip 23 december 2017 zijn. “We zitten dit jaar op maandag en dinsdag aan het kerstdiner. Dit jaar geen kerstavond op zaterdag waardoor we die dag nog alle tijd hebben om de binnensteden in te gaan. En in veel plaatsen zullen de winkels ook langer open zijn. Bovendien is zaterdag de eerste vrije dag van de kerstvakantie. We raden alle ondernemers en gemeenten aan voorbereid te zijn op de verwachte piekdrukte rond de kerst. Maar ook de zaterdag een week eerder, in week 50, wordt een top winkeldag. Vorig jaar was deze zaterdag al goed voor de op één na drukste winkeldag van het jaar. Volgens ons gaat dat dit jaar ook weer op. En ook donderdag en vrijdag voor kerst zullen drukbezocht worden. In de meeste steden worden deze beide dagen koopavonden gehouden en in een aantal steden is het zelfs op woensdag al koopavond”, vertelt een woordvoerder van Bureau RMC. 

Extra koopzondagen

De drukte op koopzondagen groeit rap, maar blijft landelijk nog steeds achter bij de zaterdag. In steden waar de koopzondag al lang geleden is ingevoerd, ontlopen de zaterdag- en zondagdrukte elkaar niet veel meer. De zondagen voor kerst zullen dan ook zeker veel bezoekers trekken, maar landelijk gezien niet zoveel als de zaterdagen. Ook valt kerstavond op een zondag, waardoor Bureau RMC voorspelt dat de drukte vooral vroeg op de dag zal plaats vinden.  

Detailhandel Nederland benadrukte in oktober dat het van belang is om in steden of dorpen waar normaliter geen koopzondag plaatsvindt, winkelopening toe te staan op de dag voor kerst. Kerst valt dit jaar gunstig voor de detailhandel en waarschijnlijk zullen veel gemeenten ruim open zijn op de zondagen in december. Steden die niet open zijn op zondagen in december zullen zeker afvloeiing ervaren naar steden die dat wel zijn of naar het internet. 

“Het internet is 24 uur open en maakt shoppen op alle momenten mogelijk. Om de consument naar de fysieke winkelstraat te trekken, moeten we hem zo goed mogelijk bedienen, precies zoals de consument dat wil. Dat maakt de beleving en de ervaring optimaal”, aldus de woordvoerder.