Starten als franchisenemer in coronatijd

De 37-jarige Micha Schwachöfer is op 2 maart gestart als franchisenemer met Fortune Coffee in de regio Venlo. Twee weken later kondigde de intelligente lock down maatregel zich aan. “Daar waar je als startende ondernemer natuurlijk vol aan de slag wilt gaan, moet je je helaas nog even inhouden”, vertelt Micha. 

Passie voor koffie

Voordat Micha franchisenemer werd, was hij accountmanager. Via Franchise+ is hij in contact gekomen met Fortune Coffee. “Ik heb altijd wat gehad met koffie. Vroeger dronk ik stiekem de koffie van mijn moeder op als ze deze even onbewaakt achter liet. Enkele jaren geleden heb ik ook meerdere Barista opleidingen gevolgd, omdat ik enorm veel passie heb voor koffie. Dus ondernemen in de koffie-branche, dat leek me wel wat!”, aldus een enthousiaste Micha. 

Start als franchisenemer

Op de vraag wat zijn ervaringen als franchisenemer tot nu toe zijn, reageert Micha: “De start is natuurlijk helemaal anders dan we verwacht hadden, echter uit elke situatie moet je het positieve halen. Voor mij is dit dat je nooit alleen staat. Fortune Coffee heeft bewezen dat je samen sterk staat. Vooral door de uitgebreide en professionele ondersteuning door de centrale organisatie viel over het algemeen alles enorm mee. Als je begint met ondernemen, weet je dat er veel op je af komt, door de ondersteuning ging het starten heel soepel. Fortune Coffee werkt met een stappenplan, zo kom je samen tot een goed voorbereide start van je bedrijf.”

Micha heeft ook nog tips voor startende franchisenemers: “Zorg dat je voor een samenwerking gaat met een organisatie die dezelfde ideeën en opvattingen heeft als waar je zelf voor staat. Kies ervoor omdat het allemaal klopt, niet omdat je per se wilt ondernemen. Je gaat namelijk samen een pad bewandelen en je zult het samen moeten doen!”

Coronatijd

En hoe gaat Micha om met de huidige corona-omstandigheden? “Bijna elke ondernemer gaat op dit moment door een lastige periode, ook al merk ik een positieve verandering in de markt. Als startende ondernemer zit je natuurlijk helemaal niet op beperkingen door coronamaatregelen te wachten. Echter het is essentieel om positief te blijven en de focus te verplaatsen naar zaken waar je wél invloed op hebt. Ik heb daarom ook heel bewust geprobeerd zoveel mogelijk energie binnen mijn cirkel van invloed te gebruiken. Dat was voor mij om in ieder geval zoveel mogelijk zichtbaar te blijven, door bijvoorbeeld het gebruik van social media.”

Toekomstplannen 

Wat zijn de toekomstplannen op korte en lange termijn van Micha? “Op korte termijn is: de crisis zo goed mogelijk doorkomen en het bedrijf gezond maken met een fijne klantenkring waar ik een prettige samenwerking mee heb. Op lange termijn wil ik graag een tweede persoon naast me hebben, om samen de markt verder te ontdekken. Bovenal wil ik ons bedrijf in de regio zetten als ‘de’ partner voor koffie, waar kwaliteit, service en persoonlijkheid voorop staan.”