Plasticvrije pop-up supermarkt in Ekoplaza

De gemeente Amsterdam opende gisteren als eerste stad ter wereld een plasticvrije pop-up supermarkt. De pop-upwinkel bevindt zich in een aanbouw van een Amsterdamse vestiging van de supermarktketen Ekoplaza en verkoopt bijna 700 plasticvrije producten. 

Initiatiefnemer van het project is de internationale milieuactiegroep A Plastic Planet, dat zijn hoofdkantoor heeft in Londen. Dat de Nederlandse hoofdstad gekozen is voor het project, komt dankzij de inspanningen van de Amsterdamse Plastic Soup Foundation, een relatie van A Plastic Planet. Ekoplaza is partner van de PSF.

Ekoplaza Lab

Als eerste supermarktketen ter wereld neemt Ekoplaza het voortouw om de milieu-impact van het gebruik van plastic in de voedingsmiddelenindustrie en detailhandel terug te dringen. De intentie is om dit concept onder de noemer Ekoplaza Lab verder uit te rollen, zodat tegen het einde van dit jaar alle 74 vestigingen in Nederland voorzien zijn van een plasticvrije zone.

Erik Does, algemeen directeur van Ekoplaza, reageert: “Plasticvrije supermarkten zijn een belangrijke opstap naar een betere toekomst. We weten dat onze klanten er klaar mee zijn dat producten verpakt zitten in een of meerdere lagen plastic. Door innovatieve manieren te gebruiken, zoals composteerbare biomaterialen, hebben we een milieuvriendelijker alternatief gevonden voor plastic verpakkingen.”