De Pizzabakkers bestaat 10 jaar

Dit jaar bestaat De Pizzabakkers 10 jaar. Vier vrienden begonnen een decennium geleden een pizza & prosecco-restaurant. Q&A met de oprichters van De Pizzabakkers, wie zijn de mensen achter deze franchiseformule?

Wie zitten er achter De Pizzabakkers?

Eerst een introductie van de 4 oprichters. Margreet, liefhebber van de Italiaanse keuken, werkte tijdens haar studie als kok en is nu dagelijks bezig met de kwaliteit van producten en service. Favoriete pizza: Campagnola. Anthony, pizzabakker van het eerste uur, mensenmens, onder pizzabakkers ook wel bekend van de uitspraak ‘Alles is liefde’. Favoriete pizza: een bijzondere variant van de Spinaci. Siang-Lan, altijd bezig met lekker eten en conceptontwikkeling, en de drijvende kracht achter het concept. Staat ook wel bekend als ‘designpolitie’. Favoriete pizza: Da Noi & Tartufo. Dmitri, staat vooraan bij alle eet- en drinkgelegenheden en houdt zich als (voormalig) aannemer bezig met de bouw. Favoriete pizza: Tartufo.

Waarom wilden jullie een pizza & prosecco-restaurant beginnen?

Siang-Lan: “Ik wilde helemaal geen pizzarestaurant beginnen! Ik vond juist de cava-bars in Barcelona zo leuk, lekker laagdrempelig, bubbels voor de gewone man. Dat is wat ik wilde, maar toen ben ik gaan rekenen en het bleek hier niet haalbaar.” 
Anthony: “Ik wilde wél heel graag iets met pizza. De pizzamakers van Da Portare VIA aan de Leliegracht hebben me geïnspireerd. Zij lieten me zien hoe lekker pizza kan zijn. Mijn partner Margreet was zwanger en had continu zin in pizza, maar de rijen bij de Leliegracht waren altijd zo lang.... Toen dacht ik: dat kunnen wij beter!”

Hoe zijn jullie op de Haarlemmerdijk terechtgekomen?

Anthony: “Ik had een restaurant op de Haarlemmerdijk en kende de eigenaresse van restaurant Da Noi goed. Toen zij terugging naar Italië bood zij me het pand aan.” 
Siang-Lan: “Anthony vroeg mij of ik niet die cava-bar wilde beginnen en ik vroeg hem of hij niet met die houtovenpizza’s wilde starten.”
Dmitri: “Het ging zo snel, binnen twee dagen besloten we de sprong te wagen.”

Konden jullie al pizza’s bakken?

Margreet: “Ik wist wel hoe ik mijn pizza lekker vond, maar niet hoe ik die moest maken. We zijn toen een professionele cursus gaan volgen bij een Italiaanse mama en haar zoon. Het was een serieuze cursus met een serieus diploma.”
Dmitri: “Tijdens die cursus hebben we de grondbeginselen van het pizzabakken geleerd. Van daaruit hebben we ons concept steeds opnieuw uitgevonden en gemaakt tot wat het nu is.”

Hoe bedenken jullie de pizza van de maand?

Margreet: “Twee keer per jaar komen we met een groepje pizzabakkers bijeen. Dan leggen we alle ideeën bij elkaar. Dat kunnen ideeën zijn van onze pizzaioli, of van onze gasten. Al die pizza’s gaan we uitproberen en proeven, tot we niet meer kunnen, haha. We kiezen een paar nieuwe pizza’s uit, maar ook al bestaande die goed zijn bevallen komen weleens terug.”

Hoe denken jullie terug aan de eerste dag?

Siang-Lan: “We waren eigenlijk nog kastjes aan het inruimen en menuborden aan het schrijven toen mensen al op de deur klopten met de vraag wanneer we nou opengingen.”
Margreet: “We wisten niet wat ons overkwam toen we opengingen! Er stond een rij tot om de hoek en dat overviel ons. Ik vond het geweldig, die Italiaanse toestanden op de Haarlemmerdijk. Het was alle hens aan dek, met z’n allen de keuken in.”

Hoe reageerden jullie gasten?

Siang-Lan: “Ze waren verbaasd dat onze pizza zo anders is dan ‘normale’ pizza. Er waren veel mensen van de school van onze kinderen, dus het was meteen gezellig. Ik vind het altijd leuk als ik ergens kom waar ik mensen ken, zo’n plek waar je bijna in je eentje naartoe kunt, omdat je zeker weet dat je wel iemand tegenkomt. Dat is ook echt onze wens. We willen een plek zijn waar mensen dat persoonlijke gevoel ervaren.”

Wat is jullie mooiste herinnering aan 10 jaar Haarlemmerdijk?

Dmitri: “Ik herinner me een moment waarop ik me heel trots voelde. Dat was het moment waarop ik hoorde dat in de Italiaanse Lonely Planet stond dat je bij De Pizzabakkers in Amsterdam de beste pizza kon krijgen. Toen dacht ik: nou, nu zijn we goed bezig!”

Op de foto: Siang-Lan, Anthony, Margreet en Dmitri