Pirtek introduceert tegen hogedruk bestendige werkhandschoen

In september was het 3 jaar geleden dat Pirtek ’s werelds enige tegen hogedruk bestendige werkhandschoen introduceerde. Inmiddels is de 2e generatie beschikbaar: nog meer veiligheid, meer draagcomfort, verbeterde grip en betere zichtbaarheid.

Belangrijkste aandrijftechniek

Hydrauliek is één van de belangrijkste aandrijftechnieken in de industrie. Olie wordt onder zeer hoge druk verpompt. Iedere hydraulische installatie moet regelmatig worden geïnspecteerd; met name de slangen. “Die inspectie is voor de medewerker een risicomoment omdat juist dan een hogedruk-lekkage kan ontstaan”, vertelt een woordvoerder namens de franchiseformule. Pirtek is actief in het vervangen van hydrauliekslangen op locatie.

Dodelijk

“Vloeistoffen kunnen een extreem hoge werkdruk hebben. Zij veroorzaken ernstige verwondingen wanneer de lekkage vanaf korte afstand het lichaam raakt. In feite gedraagt de vloeistof zich als een waterstraalsnijder. Veel bedrijven zijn hier onvoldoende mee bekend. Een hogedruk-injectie kan, wanneer niet juist behandeld, leiden tot amputatie van het getroffen ledemaat en soms tot het overlijden van het slachtoffer”, legt de woordvoerder uit.

700 BAR

Laboratoriumonderzoeken bij het Health & Safety Laboratory (HSL) in Buxton, Engeland hebben aangetoond dat de Pirtek-veiligheidshandschoen bestand is tegen een druk tot 700 bar (10.150 psi) bij openingen variërend van 0,05 mm tot 0,3 mm met standaard hydrauliekolie. “Deze kwaliteiten zijn uniek in de wereld en daarmee past het uitstekend in de ARBO-veiligheid en preventiemiddelen. Een ‘must’ voor iedere hydrauliek-toolbox. Een gewone werkhandschoen biedt slechts schijnveiligheid omdat deze een hogedruk lekkage gewoon laat doordringen”, aldus de woordvoerder.

De handschoenen zijn getest met ‘gewone hydrauliekolie’. “In de praktijk hebben gebruikers aangegeven toepassingen te zien voor onder meer hulpdiensten (brandweer), verfspuiterijen waarin een andere vorm van andere hogedruk wordt gebruikt. Tevens bij milieuwerkzaamheden, zoals bijvoorbeeld het opruimen van injectienaalden in openbare gelegenheden”, vertelt de woordvoerder.

Bekijk ook