Petje af gaat kansenongelijkheid tegen door exploitatie weekendscholen

Door middel van een praktijkgerichte, aanvullende onderwijsformule gaat landelijke koepelorganisatie Petje af Nederland kansenongelijkheid in het onderwijs tegen. Het doel: Petje af in iedere buurt waar nodig. 

Bij Petje af ontdekken kinderen van 10 t/m 14 de wereld. Door leerzame praktijkervaringen krijgen de kinderen inzicht in hun talenten, ontwikkelen zij toekomstperspectief en worden zij geïnspireerd verantwoording te nemen voor hun eigen leven. Een Petje af-jaar is opgebouwd uit 28 zondagen verdeeld over 7 blokken van 4 bijeenkomsten. Na 3 afgeronde jaren is een kind Petje afgestudeerd en gaat het met een rugzak vol ervaringen de wereld in.

Inmiddels zijn er 19 Petje af-locaties en voorlopig breidt de koepelorganisatie haar werkgebied nog verder uit. Zij zoekt nieuwe initiatiefnemers die met een zelfstandige Petje af weekendschool de kansenongelijkheid onder jongeren tegen wil gaan.

Petje af Hogeland is zo’n zelfstandig opererende weekendschool die in oktober van start gaat. Liu Kars (25) neemt als penningmeester deel aan het bestuur dat ervoor koos om in samenwerking met Petje af een weekendschool op te richten. “Het kost onnodig tijd en geld om het wiel opnieuw uit te vinden terwijl er al een goed concept bestaat. Daarnaast zorgt de koepelformule voor een snellere go to market, aangezien er vele kaders al duidelijk zijn”, aldus Liu.

Liu: “De koepelorganisatie beschikt over een waardevol netwerk en veel kennis. Zo zijn er landelijke afspraken gemaakt met partners en fondsen om een nieuwe Petje af-locatie vanaf een initiatief snel, efficiënt en professioneel te kunnen opzetten. Als de kans zich voordoet om vanuit je expertise bij te dragen aan de exploitatie en daarmee aan ontwikkeling van kinderen, dan moet je dat doen. Kinderen zijn immers onze toekomst.”

Bekijk ook