Online hypotheekadviseur doet goede zaken dankzij coronacrisis

Consumenten vragen tijdens de coronacrisis massaal online een nieuwe hypotheek aan

Corona is geen reden voor consumenten om hun plannen voor een hypotheekadviesgesprek uit te stellen. Sterker nog, Hypotheekexperts van Hypotheek.nl zien juist een forse stijging van het aantal oriëntatiegesprekken en hypotheekaanvragen. Dankzij de nog altijd dalende rentes, massale verbouwingsplannen en de grote vraag naar woningen, sluiten starters, doorstromers en oversluiters nog steeds in grote getale een nieuwe hypotheek af. Online hypotheekadvies lijkt daarbij het nieuwe normaal.

Aantal hypotheekaanvragen blijft stijgen

Aan het begin van de intelligente lock-down in maart werd nog voorspeld dat de woningmarkt een flinke klap van de pandemie zou krijgen. Daarmee zou ook het aantal hypotheekaanvragen dalen. Kijkend naar haar eigen cijfers qua aantal adviesgesprekken en gesloten aanvragen, concludeert Hypotheek.nl nu dat niets minder waar is. We stevenen zelfs af op het grootste hypotheekjaar ooit. Een belangrijke factor is dat de hypotheekrentes nog steeds een dalende trend laten zien, waardoor Hypotheek.nl het afgelopen kwartaal zelfs 28% meer oversluitingen telde dan voor het begin van de coronacrisis.

Online hypotheekadvies als het nieuwe normaal

Online hypotheekadvies lijkt in deze coronapandemie het nieuwe normaal te zijn geworden. Volgens Paul van der Meijs, directeur bij Hypotheek.nl, is de behoefte aan online hypotheekadvies door corona verder toegenomen. ‘Steeds meer senioren kiezen voor online hypotheekadvies via een videoverbinding, naast de vele dertigers en veertigers die ons digitaal al weten te vinden. We verwachten dan ook dat er op termijn, ook in het post-coronatijdperk, alleen maar meer vraag naar online hypotheekadvies komt.’

Meer aandacht voor hypotheek

De grote vraag naar online hypotheekadvies kent meerdere oorzaken. Het thuiswerken heeft de noodzaak voor velen alleen nog maar groter gemaakt om te verhuizen naar een woning die aan de woonwensen voldoet. Bij een nieuwe woning hoort ook een nieuwe hypotheek en dus advies. 
Bovendien gaan mensen door de pandemie überhaupt meer naar hun woonsituatie kijken. Daarbij blijft ook een kritische blik op geldzaken en de hypotheek niet uit. Tel daarbij op dat de rente uitzonderlijk laag ligt, wat een nieuwe hypotheek nog aantrekkelijker maakt. 

Toekomst onzeker

Hoe het aantal hypotheekaanvragen zich zal ontwikkelen na de tweede coronagolf is niet met zekerheid te zeggen. Baan- en inkomensverlies zullen mogelijk roet in het eten gooien bij de aanvraag van een nieuwe hypotheek voor zowel starters en doorstromers. Een reëel scenario is dat door de verzwakte economie de hypotheekmarkt zal krimpen of stabiliseren. Hypotheekgesprekken zullen daarbij steeds vaker via video plaatsvinden in plaats van bij een adviseur aan tafel. De coronacrisis heeft gezorgd voor versnelde digitalisering.