Koffie: ondernemen in een mensenbusiness

Al 10 jaar is Sebastiaan Smits (37) actief bij Fortune Coffee. Samen met 27 collega-ondernemers in Nederland, en de ondersteuning van de centrale organisatie, zet hij het koffiebedrijf op de kaart. Een belangrijke reden voor het succes is de persoonlijke relatie die je als ondernemer met je klanten opbouwt, vertelt hij. "Hiermee maken we echt het verschil."

Voordat Sebastiaan bij Fortune Coffee aan de slag ging, werkte hij bij een bekende autoserviceketen. Een prachtige leerschool voor het starten van een eigen onderneming, vertelt hij. "Het commercieel denken en servicegericht werken dat ik hier heb geleerd, gebruik ik bij Fortune nog dagelijks." Toch ligt zijn hart bij het ondernemen in koffie, ontdekte hij. "In plaats van service te verlenen achter een balie, kom ik nu bij mijn klanten over de vloer en bouw ik een band op. Dit persoonlijke contact maakt het werk leuk en uitdagend en onderscheidt ons als organisatie bovendien van de rest."

Samen bouwen aan een merk

Een belangrijke pijler van Fortune Coffee is samenwerken, legt Sebastiaan uit over het succes van het koffiebedrijf. "Als ondernemer alleen kun je best een mooie onderneming neerzetten, maar met z'n allen zetten we het merk pas echt goed op de kaart." Een mooi voorbeeld hiervan is het samen ontwikkelen van de koffiemachines, vertelt de ondernemer. Net als het met elkaar op beurzen en evenementen staan en het samen opzetten van mooie acties. "Als één van ons ziek is of met vakantie, nemen we de klantbediening van elkaar over", legt Sebastiaan het goede onderlinge contact uit. "Als collega-ondernemers zijn we er echt voor elkaar. Met elkaar bouwen we aan het merk Fortune. Dat is onze kracht."

Het belangrijkste in ondernemen in koffie is voor Sebastiaan dat hij er energie van krijgt, vertelt hij tot slot. "Ik stap al tien jaar iedere ochtend lachend mijn bus in en ik kom er 's avonds lachend weer uit." Lezers die nadenken over het starten van een eigen onderneming adviseert hij dan ook om eens te komen praten over de mogelijkheden van Fortune, want "die zijn er genoeg. Als je snapt hoe ondernemen werkt en je servicegericht kunt denken, kun je het hier ver schoppen."

Op 18 februari a.s organiseert Fortune Coffee een ondernemersavond voor mensen die erover denken een eigen onderneming te starten. Klik hier voor meer informatie.

Bekijk ook