Franchisewetgeving voor 4 deelgebieden

Gisteren heeft staatssecretaris Mona Keijzer in een brief aan de Kamer laten weten dat het streven is in het najaar een wetsvoorstel te doen dat zich richt op 4 deelgebieden: de precontractuele uitwisseling van informatie, de tussentijdse wijziging van een lopende franchiseovereenkomst, het overleg tussen de franchisegever en zijn franchisenemers en de beëindiging van de franchisesamenwerking.

Op Rijkoverheid.nl verklaart Mona Keijzer: “Op basis van de huidige inzichten lijkt het opportuun in regelgeving de genoemde deelgebieden van de nodige kaders te voorzien, in plaats van verankering via een gedragscode. Ik streef ernaar dit najaar een wetsvoorstel te publiceren voor consultatie. Goede en evenwichtige afspraken tussen franchisegevers en franchisenemers zijn in het belang van de sector zelf en de Nederlandse economie. Op basis van gesprekken met de sector stel ik nu samen met de minister voor Rechtsbescherming een nieuw wetsvoorstel op. Hierdoor worden de belangen van de franchisegever en die van de (aspirant-) franchisenemer onderling meer in balans gebracht."

Minister Dekker verklaart: “Als we bijvoorbeeld verduidelijken welke essentiële informatie steeds als minimum moet worden verstrekt door de franchisegever voor het sluiten van de franchiseovereenkomst, kan de franchisenemer beter inschatten of en hoe hij een succes kan maken van zijn onderneming.”