EU onderzoekt samengaan GrandVision en EssilorLuxottica

De geplande overname van optiekketen GrandVision door brillenfabrikant EssilorLuxottica ligt onder het vergrootglas van de Europese Commissie. Zij maken zich namelijk zorgen dat er minder concurrentie overblijft op de groothandelsmarkt en in de detailhandel, omdat twee enorme spelers worden samengevoegd. 

EssorLuxottica maakt onder meer Ray-Ban en Oakley. Onder GrandVision vallen de optiekketens Pearle, Eyewish en Grandoptical. De brillenmaker wil nu de brillenverkoper overnemen. En dat kan wel eens problemen opleveren, want EssilotLuxottica is ‘werelds grootste producten van brillen en GRandVision is het grootste retailbedrijf dat in brillen handelt. 

De Deal

Er is een kans dat de toezichthouders de deal niet accorderen. De twee partijen hebben daarover ook afspraken gemaakt. GrandVision is nu nog eigendom van HAL, het investeringsbedrijf van miljardairsfamilie Van der Vorm. 

Als de deal niet voor eind juli 2021 afgerond is dan vervalt de overeenkomst en krijgt HAL 400 miljoen euro van EssilorLuxottica.