Boutique healthclubs in opkomst

Boutique healthclubs, kleine, gespecialiseerde sportscholen, zijn zowel  nationaal als internationaal in opkomst. De boutique studio’s hebben een persoonlijke insteek en spelen zo in op de wensen van een specifieke doelgroep. Een nieuwe benadering van sporten, die onder meer in opkomst is in de Verenigde Staten. Ruim 20% van de steeds groter wordende Amerikaanse fitness industrie (in totaal 22,4 miljard dollar) bestaat uit deze persoonlijke sportscholen. Ook in Nederland en onder franchiseformules is deze trend te zien. Het is uiteraard afhankelijk van de definitie, maar bijvoorbeeld personal training studio’s groeien in Nederland als kool.

“Ik zie een duidelijke verschuiving op dit gebied. Velen sporten een paar keer per week en willen dit doen in een fijne omgeving waar je je thuis voelt”, aldus Inge de Brouwer, één van de oprichters van bbb health boutique.

Internationale voorbeelden van de fitness boutiques zijn Soulcycle (indoor cycling only) en Orange Theory. Daarnaast zijn er voorbeelden van ketens in het hogere segment die boutique clubs toevoegen: zo kocht Equinox in de Verenigde Staten Soulcycle op. Een Nederlands voorbeeld van een boutique concept is bbb health boutique. Een lifestyle-instituut dat is ontwikkeld voor vrouwen en opgericht is in 2008. Bij bbb wordt een concept aangeboden om vrouwen te begeleiden naar een gezonde leefstijl die vol te houden is. Door middel van sporten in warmte, verschillende groepslessen (yoga, Pilates, HIIT, hardlooptrainingen, bootcamp), lifestyle coaching en voedingsadvies. 

“Je ziet bij steeds meer vrouwen een verschuiving van focus op resultaat (ofwel afslanken) naar focus op gezondheid en fitter worden. Dit vraagt om een meer duurzame en holistische aanpak, een omgeving waarin ook aandacht is voor bewustwording en gedragsverandering op een niet klinische wijze. Bovendien zie je een steeds grotere wens om continu bezig te zijn met gezondheid in plaats van tijdelijk aan gewichtsverlies te werken”, aldus medeoprichter Esther de Brouwer.  Momenteel telt de franchiseformule 7 studio’s door het land en meer dan 50 coaches.

Bekijk ook