Toon karakter

Het is de consument die je bestaansrecht bepaalt. Of ben jij aan zet? 

Onderscheidende marktpositie

De bron van je bestaan gericht op de toekomst vraagt om een onderscheidende marktpositie die waarde toedicht aan jouw consument passend bij de huidige tijdsgeest. De startvraag voor een goede marktpositie is (voor) wie wil je (er) zijn en wat wil je uitstralen? Het is belangrijk in kaart te brengen wie jouw (potentiële) doelgroep is en voor welke consument je wat wil (gaan) betekenen. Een goed beeld te hebben van de wensen, ideeën en waar specifiek die behoefte ligt om persoonlijk te willen verbinden met jouw merk of formule. 

Verbinding

Hét sleutelwoord: verbinding. Het is sterk in deze tijd de consument een stem te geven zodat hij/zij zich daadwerkelijk gaat identificeren met waar je voor staat. Dat is pas echt klantgericht en dus feitelijk het oude Retail denken en handelen, vanuit de klant. Een stap die essentieel is voor missie en visievorming. 

Veranderingen

Bij het eerste ontwerp en creatie van een formule, merk of keten worden deze stappen vaak gezet. Na een aantal jaren wordt er vaak nog steeds gevaren op die ingezette koers. Pas op het moment dat er om maar modern te spreken ‘code oranje’ komt, passeren deze vragen wederom de revue. Echter, het advies is continue de netten op te halen los van het feit of het nu goed gaat of minder. Zeker in dit onstuimige Retail landschap en wat doet die consument zelf? Het is namelijk de uitdaging te anticiperen op het veranderende consumentengedrag dat wordt gekenmerkt door onder andere individualisering, de bestedingspatronen, duurzaamheid en vergrijzing. 

Of op nieuwe ontwikkelingen in de markt en de maatschappij met onder andere internationalisering, urbanisering en natuurlijk de nieuwste technologieën. Veranderingen die we dagelijks beleven die alleen wel sneller dan ooit gaan. 

Anders dan anders

Daarbij daag ik u uit. Om in die visievorming ‘anders dan anders’ te zijn. Met in de creatie de kunst voor authenticiteit, onderscheidend dus en toegevoegde waarde te laten ervaren bij uw consument. Dat wat hij verlangt. Maar dat wist u al, tenslotte heeft u dat aan hem gevraagd. Toon lef door een eigen identiteit en karakter neer te zetten en deze te vertalen in al haar facetten voor de formule of het merk. Dat maakt het pas sterk, die vertaalslag. Sla die niet over want de belofte die u in de visie  verwoordt, moet de consument beleven in onder andere de marketing en communicatie, de uitstraling, diensten, collectie tot en met het visitekaartje van het personeel. 

Dus wat betekent het concreet in de praktijk?! En hoe ga je de belofte naar de consument waarmaken? En als je die consument hebt betrokken bij de missie en visievorming dan is het ook diezelfde consument om te vragen of ze het zelf ervaren en beleven? Zijn zij persoonlijk verbonden en dus loyaal aan uw merk of formule? Bij een ja dan mag u tevreden zijn en dan zult u dit ongetwijfeld zien in de stijging van omzet, traffic en klantloyaliteit. 

Marja Groen
Directeur oprichtster van La Differenza

Marja Groen Marja Groen
Directeur