To franchise or not to franchise

Bij Capital Circle spreken we heel veel ondernemers, succesvolle ondernemers. Mensen die een eigen bedrijf hebben opgebouwd, vaak al meerdere vestigingen hebben geopend. Sommigen dromen ervan om hun formule in franchisevorm verder door te ontwikkelen. En daar willen we het hier graag over hebben. 

Er is namelijk een wezenlijk verschil tussen meerdere – goedlopende – vestigingen hebben en een franchiseformule optuigen en leiden. Daar waar u in de eerste situatie zelf aan het roer staat, moet u dat roer in de tweede situatie juist goed los kunnen laten. Afstand nemen van de dagelijkse business en er boven gaan staan. 

Uw franchisenemers zijn namelijk stuk voor stuk grote roergangers in hun eigen vestiging. En dat houdt in dat u ze op hun eigen manier moet laten ondernemen. Natuurlijk, de formule moet daarbij niet uit het oog worden verloren, maar ze mogen - moeten zelfs - hun eigen koers kunnen varen. 

In plaats van toch zelf willen sturen is het nu uw taak om de ondernemers  te sturen. Het hele plan, de filosofie, de standaard manier van werken moet in een handboek worden gegoten. Belangrijk is dat dit wordt opgevolgd, zodat iedereen dezelfde koers vaart. Door middel van coaching en kennissessies kunt u bijsturen en moet u blijven inspireren en doceren. Eén op één of in gezamenlijke sessies. 

We spraken laatst met een duo dat uiteindelijk afzag van het oprichten van een franchiseconstructie, omdat hiermee de relatie met de eindklant zo drastisch zou veranderen. Als franchisegever zijn uw franchisenemers partner van de formule, maar tegelijk ook klant. Een hele andere doelgroep dan waaraan u gewend en misschien wel verknocht bent. Er moet een huisstijl liggen, marketingmiddelen zijn, een goedgevulde database met potentiële klanten, een social media strategie die door de franchisenemers opgepakt kan worden. De formule moet in ontwikkeling blijven, met nieuwe producten, concepten, diensten et cetera. Die fee die de franchisenemer neertelt, daar moet natuurlijk wel wat tegenover staan. 

En dan last but not least de toename van juridische en financiële zaken; contracten, financieringen, meer administratie, nieuwe vestigingen en alles wat daarbij komt kijken. 

Wat denkt u? Zou u liever ‘gewoon’ eigen baas blijven of bent u helemaal geschikt voor de rol van franchisegever? 

Titia Olieman
Capital Circle

capital circle